UA / RU
Підтримати ZN.ua

Окупанти забрали тіло загиблого під Зайцевим медика і гарантували «тишу» для пошуку пораненого морпіха

Тіло лейтенанта Дмитра Красногрудя бойовики передали українській стороні.

Бойовики терористичного угруповання «ДНР» заявили, що знайшли тіло вбитого ними медика 35-ї бригади морської піхоти Збройних сил України Миколи Іліна. А також надали гарантії безпеки, щоб Об'єднані сили могли евакуювати з сірої зони пораненого бійця. Відповідну заяву ЗМІ бойовиків поширили в середу, 16 липня, передає «Новинарня».

У штабі операції Об'єднаних сил подтвердили, що СММ ОБСЄ отримали від бойовиків гарантії режиму тиші. Пошуки пораненого військовослужбовця почалися о 12:00.

Також у штабі нагадали, що тіло загиблого лейтенанта Дмитра Красногрудя вже повернули з окупованої території. 13 липня він підірвався на вибуховому пристрої в «сірій зоні». Прощання з бійцем відбудеться об 11:00 четверга, 17 липня, на території центрального храму в Лимані Донецької області.

Зазначимо, що окупанти використовували загибель морпіхів у «сірій зоні» в інформаційній спецоперації проти України. Зокрема, Дмитра Красногрудя вони обізвали «прихильником ультраправих поглядів зі США Шоном Фуллером». А медик Микола Ілін у пропагандистських ЗМІ терористів став «громадянином Естонії Миколою Ільїним». Окупанти стверджує, що вбитий ними медик – не медик, а «диверсант».

Читайте також: Вбивство медика в сірій зоні: Кулеба звинуватив окупантів у військовому злочині

13 липня поблизу Погоди на Донеччині загинув український військовослужбовець, підірвавшись на вибуховий  пристрої. Отримавши від бойовиків підтвердження режиму тиші, командування відправило за тілом бійця евакуаційну групу. Однак окупанти влаштували засідку і відкрили по групі вогонь на поразку. Двоє бійців отримали поранення, а військовий медик, який намагався витягнути пораненого, був убитий. Поранений боєць і тіло медика залишилися в «сірій зоні».

Тіло розвідника, який підірвався на міні, 15 липня бойовики передали українським військовим.

За фактом обстрілу эвакуаицонной групи і вбивства військового медика прокуратура Донецької області зареєструвала кримінальне провадження за ст. 448 Кримінального кодексу (порушення законів війни).

Посольство США в Україні виступило з заявою, у якому засудило збройну агресію РФ і висловив повагу до героїзму українців, які захищають Батьківщину від ворога.

Через добу на ситуацію відреагував президент Володимир Зеленський. Він констатував, що «війна триває» і вказав на необхідність жорстко реагувати на дії супротивника. Однак російську агресію Зеленський згадувати не став.