UA / RU
Підтримати ZN.ua

Окупанти вивезених жителів Маріуполя тримають у таборі під Пензою

У таборі знаходяться понад 400 українських громадян .

Уповноважену Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова заявила, що в Пензенській області війська РФ створили табір для примусово вивезених жителів Маріуполя.

Нині там знаходиться понад 400 українських громадян - здебільшого жінки та 147 дітей різного віку, включаючи немовлят. Днями очікується ще партія примусово вивезених, орієнтовно 150 осіб.

"Це установа закритого типу з кількома корпусами, обнесена парканом та під охороною, на в’їзді контрольно-пропускний пункт. Свобода пересування наших громадян обмежена – виходити з табору заборонено", - наголосила Денісова.

Вона зазначила: "Наші громадяни перебувають у вкрай важкому і пригніченому стані. Не знають своєї долі, в який регіон РФ і коли будуть везти. Ніяку інформацію їм не надають".

За її словами, в таборі не вистачає дитячого харчування і предметів особистої гігієни. Жінкам доводиться готувати їжу з тих продуктів, які видають окупанти.

Читайте також: “Допитували як чоловіків, так і жінок. Роздягали, під лупою розглядали кожен сантиметр шкіри” - історія насильно депортованого з Маріуполя

В оточеному та місцями окупованому Маріуполі люди заявляють, що мешканців міста насильно вивозять до Росії, відбирають документи, телефони та іноді особисті речі. Людей перевозять у віддалені депресивні регіони Росії та заявляють, що їм заборонено залишати область щонайменше два роки. Також насильно людей вивозять до Росії та з окупованих регіонів Донецької та Луганської областей.