UA / RU
Підтримати ZN.ua

Окупанти викачали всю воду з Інкерманського озера

Водозабір пропрацював близько місяця.

© Крим. Реалії
© Крим. Реалії

В Інкермані під Севастополем російські окупанти були змушені припинити водозабір з озера в колишньому вапняковому кар'єрі, оскільки там закінчилася вода. Водозабірні споруди на березі озера демонтували. Частину труб на спуску вже вивезли, передає Крим.Реаліі.

"Шматок змонтованих водовідних споруд на врізки в основний водовід залишили недоторканим. Місцеві жителі в свято, і приходили оглядати те, що стало з Інкерманським озером після відбору води", - йдеться в повідомленні.

Воду з озера, що утворилося в колишньому вапняковому кар'єрі, почали забирати в кінці листопада 2020. Окупанти планували викачати з нього мільйон кубів води, однак всупереч їх очікуванням, водозабір пропрацював всього близько місяця.

Відзначається, що жителі Інкермана виступали проти рішення окупаційної влади Севастополя забрати воду з озера в колишньому кар'єрі.

Читайте також: За рік запаси води в Криму зменшилися майже втричі

Нагадаємо, більше 80% потреб Криму в водопостачанні до російської окупації півострова в 2014 році забезпечував Північно-Кримський канал, вода по якому йшла з материкової частини України. Після окупації Криму Росією його перекрили.

РФ ратує за відновлення подачі води. Окупанти використовують різні маніпуляції і пропаганду: від звинувачення України в «перекритті Дніпра» до заяв про «гуманітарну катастрофу в Криму».

У свою чергу Україна наполягає на тому, що поки півострів знаходиться під російською окупацією, поставки води туди неможливі. Населенню природних запасів на півострові вистачає, а «спонсорувати» мілітаризацію Криму Росією Україна не буде.

Україна не перекривала ніяких природних водотоків або річок, а лише призупинила поставки води по каналу, побудованого для прискореного розвитку економіки і сільського господарства півострова. Крім того, Женевська конвенція про захист цивільного населення під час війни зобов'язує саме окупанта забезпечувати жителів окупованих територій водою і всім необхідним.

Детальніше про те, чим загрожує Україні поставка дніпровської води в Крим, читайте в статті Валентини Самар «Обережно, Крим. Слизько і боляче» для читачів ZN.UA.