UA / RU
Підтримати ZN.ua

Окупанти в Криму винесли вирок фрілансеру «Крим.Реалії» Владиславу Єсипенку

Президент «Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода» Джеймі Флай закликав негайно звільнити журналіста.

Підконтрольний Кремлю «Сімферопольський районний суд» окупованого Криму виніс незаконний вирок фрілансеру проєкту «Крим.Реалії» Владиславу Єсипенку, передає «Радіо Свобода». У справі про «незаконне зберігання і перевезення вибухового пристрою» окупанти засудили журналіста до шести років колонії загального режиму та 110 тисяч російських рублів штрафу.

Вказано, що на сьогоднішнє засідання «суду» слухачів не пустили. Водночас Єсипенко виступаючи із останнім словам заявив, що відкрита проти нього справа є політичною.

«Чому? Тому що я журналіст українського видання і, швидше за все, співробітники ФСБ хотіли показати, наскільки неприйнятна свобода слова. Я вважаю, що погрози і тортури у XXI столітті неприйнятні. У 1937 році катували і розстріляли мого діда. Склалося враження, що у тих чекістів, які були тоді, – у них є онуки, правнуки, які роблять такі самі дії, як у 1937 році… Якщо вирок щодо мене буде не виправдальним, то я вважаю, що це вирок системі, бо в Криму править ФСБ», – сказав Єсипенко.

Президент «Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода» Джеймі Флай закликав «негайно звільнити» Владислава Єсипенка.

«Владислава затримали без жодних підстав, жорстоко катували, щоб домогтися «визнання», зробленого для телебачення, і піддали фіктивному судовому процесу, який тривав вісім місяців. Владислав має бути негайно звільнений і йому мають дозволити возз’єднатися з дружиною і дочкою, які чекали на його повернення додому з березня минулого року», – йдеться у заяві Флая.

Своєю чергою правозахисники також вимагають звільнення Владислава Єсипенка. Про це йдеться в спільній заяві, опублікованій на сайті Центру прав людини ZMINA.

Правозахисники зазначили, що прокурор Олена Продольна запросила для нього 11 років колонії. При цьому незаконну справу вів слідчий ФСБ Віталій Власов, який причетний до низки політично вмотивованих кримінальних переслідувань в окупованому Криму.

«Насправді Єсипенка було затримано у зв’язку з його політичними поглядами після відвідування акції з нагоди дня народження Тараса Шевченка, яка відбулась у м. Сімферополь 9 березня 2021 року. Правозахисники впевнені, що справжньою причиною переслідування Владислава Єсипенка є його журналістська діяльність як позаштатного  співробітника, фрілансера Радіо Свобода, проєкту Крим.Реалії, який висвітлює порушення прав людини російською окупаційною владою в Криму», – йдеться у заяві.

Правозахисники зазначили, що після затримання російськими силовиками Єсипенко піддавався численним тортурам. Так з нього хотіли «вибити» зізнання у скоєнні злочину. Зокрема своєму адвокату Єсипенко повідомив про застосування щодо нього ударів електричним струмом, побиття, удушення поліетиленовим пакетом, утримання оголеним та погроз вбивством. Отримане таким чином зізнання окупанти продемонстрували 18 березня 2021 року в «інтерв’ю» з Єсипенком на підконтрольному владі РФ каналі «Крим 24».

«Адвокат Єсипенка Дмитро Дінзе повідомляє про систематичні порушення під час судового розгляду його справи. Зокрема, він повідомляє про те, що під час судового засідання у вересні 2021 року поняті під час допиту виглядали підготовленими — знали юридичну лексику, а розповідь про події, пов’язані із затриманням Єсипенка виглядали як завчасно завчені. На судовому засіданні 5 жовтня «суд» відмовив у допиті осіб, щодо допиту яких клопотала сторона захисту. 22 листопада у «Сімферопольському районному суді» під час чергового засідання у закритому режимі допитали експерта, котрий визнав «знайдену в машині журналіста гранату» саморобним вибуховим пристроєм. Однак експерт не спромігся відповісти на більшість питань адвоката, пов’язаних із параметрами, на підставі яких він дійшов висновку про те, що гранату було перероблено», – вказано в заяві. 

Правозахисники переконані, що вказані факти свідчать про застосування до Владислава Єсипенка незаконних методів слідства, включаючи фізичне та психологічне насильство, намагання позбавити його права на захист під час досудового провадження та судового процесу для його переслідування за політичними мотивами.

Підписанти заяви засудили політично мотивоване ув’язнення Владислава Єсипенка у тимчасово окупованому Криму. Вони також вимагають від російської влади:

Крім того, міжнародні організації та уряди демократичних держав, а також країни-учасниці «Кримської платформи» правозахисники закликали:

Президента України, Верховну Раду, Міністерство закордонних справ, Прокуратуру АРК та міста Севастополя правозахисники закликали:

Під заявою підписалися:

Читайте також: Надягали на голову пакет і підключали струм: Денисова заявила про тортури стосовно журналіста Єсипенко в Криму

В березні минулого року ФСБ РФ затримала в Криму нібито «шпигуна» Владислава Єсипенка за «збір інформації в інтересах спецслужб України». Незабаром з'ясувалося, що чоловік працює фрілансером в українській службі «Радіо Свобода».

Підконтрольний Кремлю «суд» окупованого Криму відправив співробітника «Радіо Свобода» під арешт. 

Якщо спочатку журналіста звинувачували лише за ст. 223.1. КК РФ (незаконне виготовлення вибухових речовин, незаконні виготовлення, переробка або ремонт вибухових пристроїв), то незабаром до звинувачення додалася ст.222 КК РФ (незаконні придбання, передача, збут, зберігання, перевезення або носіння зброї, його основних частин, боєприпасів).

Прокуратура Криму (Київ) відкрила справу через незаконне позбавлення волі Єсипенка.