UA / RU
Підтримати ZN.ua

Окупанти в Криму вимагають для журналіста Єсипенка 18 років в'язниці – Денісова

Громадянин України не визнає своє провини.

Окупанти в Криму вимагають 18 років позбавлення волі для журналіста “Радіо Свобода” Владислава Єсипенка. Про це повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

“Українському громадянину Владиславу Єсипенку загрожує 18 років позбавлення волі! На такому покаранні наполягає сторона обвинувачення. Висновок оголосили учора у підконтрольному Росії так званому “Сімферопольському районному суді”, - повідомила Денісова.

Вона нагадала, що окупанти звинувачують Єсипенка у нібито “незаконному виготовленні вибухових речовин та зберіганні зброї”. Журналіст не визнає своєї провини.

“Такий обвинувальний акт є прикладом залякування незалежних журналістів, придушенням свободи думки в тимчасово окупованому Криму та ще одним свідчення політики переслідування та репресій українських громадян країною-окупантом”, - заявила омбудсмен.

Денісова закликала міжнародну спільноту продовжити санкційний та політичний тиск на країну-агресора для звільнення усіх, кого незаконно утримує РФ на тимчасово окупованих територіях Криму, Донецької та Луганської областей.

Читайте також: У Києві провели акцію в підтримку арештованого в Криму журналіста Єсипенка

Нагадаємо, в березні Федеральна служба безпеки Росії затримала в Криму нібито "шпигуна" Владислава Єсипенка за "збір інформації в інтересах спецслужб України". Незабаром з'ясувалося, що чоловік працює фрілансером в українській службі "Радіо Свобода".

Підконтрольний Кремлю "суд" окупованого Криму відправив співробітника "Радіо Свобода" під арешт. 12 березня його заарештували на два місяці, до 11 травня, згодом арешт продовжили до середини липня.

Якщо спочатку журналіста звинувачували лише за ст. 223.1. КК РФ (незаконне виготовлення вибухових речовин, незаконні виготовлення, переробка або ремонт вибухових пристроїв), то незабаром до звинувачення додалася ст.222 КК РФ (незаконні придбання, передача, збут, зберігання, перевезення або носіння зброї, його основних частин, боєприпасів).

Прокуратура Криму (Київ) відкрила справу через незаконне позбавлення волі Єсипенка.