UA / RU
Підтримати ZN.ua

Окупанти в Донбасі тримають понад пів сотні одиниць військової техніки на заборонених для цього територіях – звіт ОБСЄ

Таким чином російсько-окупаційні війська продовжують порушувати досягнутих домовленостей.

Російсько-окупаційні війська в Донбасі продовжують порушувати домовленості щодо відведення озброєння. Зокрема, у звіті СММ ОБСЄ від 1 вересня йдеться про 53 одиниці озброєння та військової техніки, розташованої в порушення лінії відведення, повідомили у штабі операції Об’єднаних сил.

«Місія, здійснюючи моніторинг відведення озброєння, передбаченого Меморандумом, а також Комплексом заходів і Доповненням до нього, зафіксувала розміщення на тимчасово окупованій території 53 одиниці озброєння та військової техніки, які розміщені з порушенням лінії відведення», – йдеться у повідомленні.

Вказані порушення ОБСЄ зафіксувала на полігонах поблизу тимчасово окупованих населених пунктів Покровка, Олександрівське (кол. Рози Люксембург) Донецької області. Згідно з пунктом 5 Меморандуму від 19 вересня 2014 року у зоні цих населених пунктів заборонено розміщувати важке озброєння та військову техніку.

Так, поблизу Покровки (36 км на схід від Донецька) з порушенням лінії відведення СММ ОБСЄ зафіксувала 20 танків Т-72, 3 танки Т-64 та три танки не встановленого типу.

На іншому полігоні поблизу Покровки виявлено:

На полігоні неподалік Олександрівського (кол. Рози Люксембург, 90 км на південний схід від Донецька) моніторингова місія ОБСЄ зафіксували три танки Т-72 та один танк Т-64.

У штабі ООС зазначили, що вказані порушення можуть свідчити про ймовірне створення окупантами маневрових бойових груп, для перевірки стану бойової готовності резервів.

Також СММ ОБСЄ вкотре зафіксувала факти систематичного перешкоджання її діяльності на окупованих територіях. Зокрема, за підсумками звітного періоду, зафіксовано три випадки заборони доступу патруля СММ ОБСЄ до об’єктів контролю та один випадок затримки. Більшість порушень відбулися на тимчасово окупованій території Донецької області.

«Факти перешкоджання діяльності СММ ОБСЄ свідчать про намагання збройних формувань РФ приховати від міжнародних спостерігачів свої порушення та спрямовані на дестабілізацію обстановки вздовж лінії розмежування. Вкотре наголошуємо, що підрозділи Збройних Сил України знаходяться на позиціях і неухильно дотримуються зобов’язань щодо всеосяжного режиму припинення вогню, які були досягнуті в рамках ТКГ», – зазначили в штабі ООС.

Читайте також: Зарано давати оцінку ситуації на українському кордоні після заяви РФ про відведення військ - Пентагон

Раніше повідомлялося про те, що командування Збройних сил РФ посилює бойові здатності з'єднань і частин першого і другого армійських корпусів окупаційних військ. За даними розвідки, протягом серпня місяця з РФ на тимчасово окуповану територію в Донецькій і Луганській областях було завезено понад 6 тисяч тонн пального, нові партії озброєння і боєприпасів.