UA / RU
Підтримати ZN.ua

Окупанти в Донбасі поранили українського військового – штаб

За минулу та початок поточної доби бойовики дев'ять разів порушили режим припинення вогню.

Протягом 7 липня бойовики підтримуваних РФ незаконних збройних формувань “ДНР” та “ЛНР” шість разів обстріляли українські позиції в Донбасі, повідомили у штабі операції Об’єднаних сил. У результаті ворожих обстрілів один український військовий отримав поранення.

Так, поблизу населеного пункту Піски проросійські війська вели вогонь по українських позиціях з автоматичних станкових гранатометів і стрілецької зброї. Неподалік Старогнатівки бойовики застосовували міномети 82-го калібру.

Біля Золотого-4 окупанти обстрілювали позиції українських військових зі станкових протитанкових і ручних протитанкових гранатометів. У районі населеного пункту Причепилівка російські найманці обстріляли позиції Збройних сил України з мінометів 120-го калібру, автоматичних станкових і ручних протитанкових гранатометів.

Поблизу Луганського бойовики відкривали вогонь з ручних протитанкових гранатометів, великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї. Водночас у напрямку Авдіївки окупанти обстріляли українські позиції з ручних протитанкових гранатометів.

“У результаті обстрілів один військовий отримав осколкові поранення. Після надання першої медичної допомоги воїна транспортували до лікувального закладу. Стан пораненого – задовільний. На ворожі обстріли українські захисники відкривали вогонь у відповідь”, - повідомили в штабі.

Станом на 7:00 8 липня, російсько-окупаційні війська тричі порушили режим припинення вогню. Зокрема, поблизу Опитного бойовики обстріляли позиції українських військових з великокаліберних кулеметів.

Біля Новозванівки окупанти вели вогонь з автоматичних станкових гранатометів, великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї. Неподалік Невельського ворог застосував міномети 120-го калібру. Від початку доби у результаті ворожих обстрілів ніхто з українських військових не постраждав.

“Про факти порушень з боку російсько-окупаційних військ Українська сторона СЦКК повідомила представників Місії ОБСЄ, застосувавши встановлений координаційний механізм. Українські військовослужбовці контролюють ситуацію в районі проведення операції Об’єднаних сил”, - додали у штабі.

Читайте також: У вівторок в зоні ООС було тихо

З 27 липня 2020 року в районі проведення операції Об'єднаних сил почало діяти повне і всеосяжне припинення вогню, узгоджене учасниками Тристоронньої контактної групи 22 липня.

У Кремлі відмовилися гарантувати дотримання режиму тиші бойовиками, в черговий раз заявивши, що Росія нібито не є стороною конфлікту.

3 березня пропагандистські ЗМІ ОРДО поширили заяву так званої “народної міліції” “ДНР” щодо отримання дозволу на ведення “превентивних вогню на придушення і знищення вогневих точок ЗСУ”.

За час перемир'я в зоні ООС загинули 50 українських військових, понад 60 бійців були поранені.

11 лютого президент Володимир Зеленський і глава української делегації в ТКГ Леонід Кравчук синхронно заявили, що з початку 2021 року російські окупанти посилили обстріли, і перемир'я в Донбасі фактично не діє. Дії РФ в Києві розцінюють як тиск на ТКГ і зрив Мінських домовленостей.

Пропозиція Кравчука відновити перемир'я в зоні ООС з 1 квітня росіяни відкинули.