UA / RU
Підтримати ZN.ua

Окупанти в «ДНР» незаконно засудили до 22 років колонії українського військовополоненого – Лубінець

Дмитро Лубінець пояснив, чому цей вирок не матиме жодної юридичної сили.

Підконтрольний РФ «Верховний суд» незаконного формування, яке окупанти називають «ДНР», незаконно засудив українського військовослужбовця 36-ї окремої бригади морської піхоти ЗСУ Андрія Петренка до 22 років колонії суворого режиму, повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець. Окупанти визнали українського полоненого винним у нібито «вбивстві мирного мешканця» під час боїв за Маріуполь.

«За даними незаконного розслідування російського слідчого комітету, український військовий застрелив жителя Маріуполя зі снайперської гвинтівки. Андрія Петренка звинуватили за російським законодавством у «вбивстві з політичних та ідеологічних мотивів та жорстокому поводженні з цивільним населенням та застосуванні заборонених засобів та методів у збройному конфлікті» (ч. 2 ст. 105 та ч. 1 ст. 356 КК РФ). Окупанти заявили, що український військовослужбовець нібито «визнав свою провину», – зазначив Лубінець.

Читайте також: Розвідці відоме ім'я окупанта, який відрізав голову українському полоненому — Буданов

Омбудсмен наголосив, що цей «судовий процес», проведений на окупованій території Донеччини, є незаконним. Тому він не матиме жодних юридичних наслідків.

«Ухвалені так званими «судами» квазіутворень «ДНР/ЛНР» «вироки» є грубим порушенням Третьої Женевської конвенції в частині права полонених на справедливий суд та недопущення катування, їх можна вважати воєнним злочином. Донецька і Луганська області є частиною України в міжнародно визнаних кордонах, на них розповсюджується юрисдикція українських судів. Лише вони мають право здійснювати правосуддя на цій території», – заявив уповноважений ВР.

Дмитро Лубінець закликав міжнародну спільноту засудити судилище над українцем Андрієм Петренком та вимагати від Росії його звільнення, а також інших громадян України, яких ворог незаконно ув’язнив на окупованих територіях та в РФ.

Читайте також: Чиновниця з «ДНР» евакуювалась до Києва та хотіла виїхати за кордон

Нагадаємо, так званий суд спонсорованого РФ незаконного формування «ДНР» засудив до страти громадян Великої Британії Шона Піннера та Ейдена Асліна, а також марокканця Саадуна Брагіма, які воювали на боці України, та захоплених окупантами в полон. Згодом їх разом із 215 українськими полоненими обміняли за допомогою Саудівської Аравії на кума Путіна Віктора Медведчука та ще 55 полонених російських військових.