UA / RU
Підтримати ZN.ua

Окупанти присудили сім років колонії кримському татарину за "фінансування" ЗСУ

За даними омбудсмена України, хлопець насправді позичив гроші знайомому.

Так званий Київський районний "суд" у місті Сімферополь, контрольований російськими окупантами, виніс вирок щодо кримського татарина Аппаза Куртамета у справі про "фінансування незаконного збройного формування". 21-річному хлопцю незаконно призначили сім років позбавлення волі в колонії суворого режиму з першим роком у в'язниці, повідомив уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець у Telegram.

Ворожі судді звинуватили Куртамета у нібито фінансуванні українського добровольчого батальйону "Крим" через переказ 500 гривень представнику формування. Однак, за даними омбудсмена, хлопець позичив ці гроші знайомому, який тоді вступив у добробат.

Силовики РФ затримали татарина 23 липня минулого року на адміністративній межі з тимчасово окупованим Кримом, куди хлопець їхав до родичів. Того ж дня із ним втратили звʼязок, а місце перебування Куртамета було невідомим до 8 жовтня. Окупанти розпочали судилище наприкінці лютого 2023 року.

Читайте також: У День опору окупації Криму омбудсмен назвав кількість бранців Кремля, більшість з яких кримські татари 

"Росія не полишає репресивну політику стосовно представників корінного народу Криму – кримських татар. Усі обвинувачення на адресу громадян України є надуманими і мають політично мотивоване підґрунтя, а вироки – незаконними. Міжнародне гуманітарне право забороняє державі-окупанту застосовувати своє кримінальне законодавство на окупованій території", – наголосив Лубінець.

Уповноважений закликав світ посилити політико-дипломатичний тиск на Росію, щоб досягти безумовного звільнення всіх незаконно утримуваних громадян України.

Раніше стало відомо, що чотири місяці тому росіяни арештували і досі утримують в ізоляторі кримську татарку Леніє Умерову. Дівчину затримали у той момент, коли вона прямувала до Криму, аби доглядати за невиліковно хворим батьком.