UA / RU
Підтримати ZN.ua

Окупанти примусово ставлять жителів Орлоя на «військовий облік» - контррозвідка

Людям створюють штучні перепони при працевлаштуванні, блокують виїзд за соцвиплатами на вільну територію і т.д.

Бойовики російсько-окупаційних формувань примусово ставлять на так званий «військовий облік» жителів окупованих районів Луганської області, повідомив пресцентр СБУ у вівторок, 20 жовтня.

Контррозвідка задокументувала факт примусу мешканців ОРЛО вступати до незаконних збройних формувань угруповання «ЛНР».

Для цього окупанти створюють людям штучні перепони при працевлаштуванні, а також забороняють виїжджати за межі ОРЛО за соціальними виплатами. Відмова від «постановки на військовий облік» - привід для репресій і дискримінації. Місцевих мешканців погрозами і залякуванням примушують отримувати «військовий квиток» і приймати «присягу».

«Примусовий характер «мобілізаційних процесів» на тимчасово непідконтрольній української влади території порушує норми міжнародного права, а також конституційні права і свободи громадян», - констатували в СБУ.

Дані факти розслідуються як порушення законів і звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України).

Читайте також: Начальника управління "МДБ ДНР" окупованої Макіївки засудили на 12 років

СБУ також розслідує спробу підконтрольного російським спецслужбам так званого "МГБ" "ДНР" завербувати мешканця Львівської області за допомогою погроз і катувань.

За даними контррозвідки, мешканця Львівщини під час його поїздки до окупованоъ частини Донецької області бойовики "ДНР" взяли в заручники. Його тримали у спецв'язниці в одному з готелів Донецька.

Протягом кількох діб до нього застосовували фізичні і психологічні тортури. Чоловікові та його сім'ї погрожували вбивством. І вимагали, щоб він надав інформацію про знайомих військовослужбовців та розміщення військових частин у Львівській області.

Чоловік погодився збирати інформацію про учасників бойових дій і передавати її "МГБ" "ДНР"

Однак, повернувшись на підконтрольну українському уряду територію, не став робити цього. І добровільно повідомив СБУ про спробу вербування.