UA / RU
Підтримати ZN.ua

Окупанти незаконно депортували в РФ та ОРДО 33,5 тисячі жителів Маріуполя

Триває збір доказів щодо воєнних злочинів окупантів у Маріуполі.

Службами Маріупольської міської ради вже зафіксовано 33,5 тисячі маріупольців, яких незаконно депортували російські окупанти. Про це заявив міський голова Вадим Бойченко в ефірі телемарафону UAразом, повідомляє Маріупольська міська рада у телеграм-каналі.

«Ми вже зафіксували 33,5 тисячі жителів Маріуполя, яких примусово депортували до так званої днр або до російської федерації. Ми верифікували цих людей з реєстром громади міста. Сьогодні займаємось порятунком маріупольців, яких незаконно вивезли на територію ворога. Вже декілька посольств європейських держав долучилося до цього процесу. Через різні країни ми повертаємо людей до України», - повідомив мер Маріуполя.

Також Бойченко наголосив, що наразі йде збір доказів щодо воєнних злочинів РФ в Маріуполі. Після чого ці дані мають отримати юридичну оцінку з боку міжнародних інституцій у сфері кримінального права.

Читайте також: Де шукати допомоги українцям, яких незаконно депортували у Росію: МЗС ділиться контактами

Маріуполь з 1 березня заблокований російськими військами. У місті - гуманітарна катастрофа. Мешканців міста насильно вивозять до Росії, відбирають документи, телефони та іноді особисті речі.

За попередніми оцінками, у Маріуполі могло загинути від 20 до 22 тисяч людей. Про це повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко.