UA / RU
Підтримати ZN.ua

Окупанти Криму домовляються з Москвою про створення "альтернативного меджлісу" - Джемілєв

Таким чином вони планують імітувати "виконання" рішення Міжнародного суду ООН щодо зняття заборони на діяльність організації на півострові.

В анексованому Росією Криму окупаційна "влада" півострова має намір створити "альтернативний" меджліс, повідомив голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат від фракції "Блок Петра Порошенка" Мустафа Джемілєв.

За словами Джемілєва, таким чином окупанти Криму намагаються обійти виконання рішення Міжнародного суду ООН щодо скасування заборони на діяльність Меджлісу на півострові.

"За наявною у нас інформацією, вони (російська сторона – ред.) почали розглядати, як і задовольнити рішення Міжнародного суду, і, у той самий час, нічого не робити. Зокрема, стосовно Меджлісу, вони запитують Москву, чи можна створити якусь організацію, яка б називалася "меджліс кримськотатарського народу". Тим самим заявити про те, що вони виконали рішення Міжнародного суду", - зазначив він під час прес-конференції у Києві.

У квітні цього року Міжнародний суд ООН (Гаага) у рамках позову України проти Росії ухвалив рішення, згідно з яким російські окупанти півострова повинні забезпечити дотримання прав кримських татар, дозволити діяльність Меджлісу кримськотатарського народу і забезпечити доступність освіти українською мовою.

Нагадаємо, раніше Комітет із соціальних і гуманітарних питань і питань культури (Третій комітет) Генеральної асамблеї ООН підтримав резолюцію з прав людини в анексованому Росією Криму.

"За" проект резолюції "Положення про права людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь" проголосувала 71 країна, "проти" - 25, утрималися від голосування 77 країн. Не підтримали проект резолюції, серед інших, Росія, Білорусь, Вірменія, Казахстан, Китай, КНДР, Сербія, Узбекистан.

Проект засуджує порушення й обмеження прав людини в анексованому Криму стосовно кримських татар, українців і осіб, що належать до інших етнічних і релігійних груп, з боку російської окупаційної "влади".

У резолюції міститься вимога до Росії виконати рішення Міжнародного суду ООН та забезпечити освітній процес українською та кримськотатарською мовами. А також заклик негайно скасувати заборону Меджлісу кримськотатарського народу як "екстремістської організації".