UA / RU
Підтримати ZN.ua

Окупанти Донбасу активізували "мобілізацію" мирних жителів до лав НЗФ - розвідка

Непридатним до "служби" за станом здоров'я погрожують звільненням з роботи.

Командування російсько-окупаційних військ в Донбасі посилило примусові мобілізаційні заходи у тимчасово окупованих районах сходу України, повідомляє прес-служба Головного управління розвідки Міністерства оборони України.

За розпорядженням командування бойовиків, "військовослужбовці запасу" з числа місцевих мешканців відсьогодні залучатимуться до проведення тритижневих додаткових зборів на базі "армійських корпусів" .

При цьому керівники "державних підприємств" зобов'язані відправити на збори щонайменше 10% працівників від штатної чисельності. Непридатним до "служби" за станом здоров'я погрожують звільненням з роботи.

"Проведення примусових мобілізаційних заходів призводить до зростання побоювань серед місцевого населення, що особи, які пройдуть підготовку під час зборів, будуть вимушені брати участь у бойових діях у майбутньому", - наголошують розвідники.

Масштаб "мобілізаційних заходів", їхня синхронність за часом та координованість за змістом свідчить про їхнє ініціювання керівництвом РФ, зазначають у ГУР МО України.

Раніше в прес-центрі штабу АТО повідомляли про те, що жителі окупованих територій Донецької області дедалі частіше відмовляються служити в НЗФ бойовиків. Місцеві терористи отримують більш скромну "зарплатню", ніж "зарплата" російських найманців.

Як повідомляли у групі ІС, брак бойовиків у підрозділах "1 АК" терористичної організації "ДНР" становить від 70% до 40% в окремих частинах і має тенденцію до збільшення.

Відтоку терористів з лав НЗФ сприяють незадовільні умови "служби", погане матеріальне забезпечення та зневажливе ставлення до підлеглих військовослужбовців ЗС РФ.

Через брак бойовиків окупаційне командування змушене призивати на "службу" кримінальників та осіб, які мають алкогольну або наркотичну залежність. А також час від часу проводити "навчальні збори" для мирних мешканців окупованих районів Донбасу, зокрема, для студентів.