UA / RU
Підтримати ZN.ua

Окупанти через втрати тимчасово відмовилися від блокування Києва — Генштаб ЗСУ

Особовий склад ворога деморалізований та має низьку мотивацію до участі у війні проти України.

Через значні втрати армія РФ тимчасово відмовилася від завдання блокування Києва. Однак ворог нарощує систему матеріально-технічного та тилового забезпечення військ на Донецькому та Таврійському напрямках, повідомляє Генштаб ЗСУ.

«Противник продовжує ведення повномасштабної збройної агресії проти України. Зазнав значних втрат та, ймовірно, тимчасово відмовився від виконання завдання щодо блокування Києва. Здійснює перегрупування та зосереджує зусилля на проведенні наступальної операції у Східній операційній зоні», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що у зв’язку з необхідністю комплектування підрозділів збройних сил РФ, що беруть участь у війні проти України та зазнали суттєвих втрат, військове командування окупантів продовжує направляти військовослужбовців з військових частин забезпечення, зокрема і з навчальних закладів.

У Генштабі також додали, що особовий склад противника деморалізований та має низьку мотивацію до участі у бойових діях на території України.

«Так, за наявною інформацією, спроби російського військового командування мобілізувати “добровольців” не мають підтримки населення. Зокрема, у Калінінградській області вдалося назбирати лише 17 так званих “добровольців”», - йдеться у повідомленні.

На Волинському напрямку переміщення тактичних підрозділів противника та змін у їх складі не зафіксовано.

Однак у збройних силах Білорусі тривають заходи оперативної та бойової підготовки.

«На Поліському напрямку відзначається переміщення військ противника вздовж державного кордону України з Республікою Білорусь. Одночасно продовжується накопичення окупаційних військ у районі Чорнобильської АЕС, об’єкту “Укриття” та зоні відчуження загалом», - повідомляє Генштаб.

На Сіверському напрямку ворог зосередив зусилля на проведенні заходів диверсійно-розвідувальної діяльності, інженерному обладнанні позицій та нанесенні артилерійських ударів по позиціях підрозділів ЗСУ і об’єктах інфраструктури в районі Чернігова.

Також повідомляється, що на Броварському напрямку зафіксовано часткове відведення підрозділів із зайнятого окупантами району у бік кордону з РФ.

На Слобожанському напрямку загарбники продовжують блокувати місто Харків та завдавати артилерійських ударів по житлових кварталах міста.

«На Ізюмському напрямку ворог нарощує зусилля за рахунок переміщення окремих підрозділів зі складу 20-ї загальновійськової армії та 1-ї танкової армії з інших напрямків. Продовжує завдавати ракетно-бомбових ударів та здійснює артилерійські обстріли», - йдеться у зведенні Генштабу.

На Донецькому напрямку противник активізував вогневий вплив та штурмові дії, а на Південнобузькому — окупанти намагаються відносити боєздатність своїх військ, поповнити боєприпаси та запаси паливно-мастильних матеріалів.

Читайте також: Генштаб ЗСУ попереджає: відведення військ РФ від Києва та Чернігова може бути ротацією

Раніше Міноборони Британії повідомляло, що російські підрозділи через значні втрати змушені повертатися на територію Білорусі та Росії для переформування і поповнення запасів.

За підсумками нового раунду переговорів у Стамбулі голова російської делегації Владімір Мединський заявив про рішення «кардинально скоротити бойові дії» по Київському та Чернігівському напрямках

Від початку повномасштабного вторгнення окупанти не змогли просунутися на цих напрямках і зазнали втрат. У Пентагоні вважають, що заяви росіян можуть вводити в оману і замість відведення відбудеться переугруповання військ для спроби нового наступу.