UA / RU
Підтримати ZN.ua

Окупанти анулюють українські перепустки для персоналу ЗАЕС — ГУР

Працівників станції змушують визначитися щодо підписання або відмови від контракту з «Росатомом».

На ЗАЕС окупанти анулюють перепустки українського зразка для персоналу. Також на даху енергоблоку станції загарбники встановили військове обладнання. Про це повідомляє ГУР Міноборони.

Зазначається, що окупанти виставили умову ліцензованим співробітникам оперативної зміни ЗАЕС, що до 2 листопада вони мають визначитися щодо підписання або відмови від контракту з «Росатомом». Іншим працівникам станції заявили про термін – до 1 грудня.

За даними ГУР, найближчим часом перепустки на станцію українського зразка будуть анульовані. Крім того, наразі інженерно-технічних працівників ЗАЕС на робочі місця не допускають. Доступ мають лише оперативні працівники (зміна управління).   

Також розвідка повідомляє, що в Енергодар прибули так звані «кадирівці», які патрулюють групами по 15-20 осіб.

«Зв'язок в місті практично відсутній, переміщення доцільно здійснювати з 09:00 до 15:00. Після 15:00 зростає вірогідність потрапити під фільтраційні заходи», - розповіли в ГУР.

А на даху п’ятого енергоблоку ЗАЕС війська РФ встановили обладнання РЕБ для боротьби з засобами аеророзвідки. На промисловій зоні станції розміщено чергову зміну загарбників. Командний склад розосереджений по місту та проживає в квартирах місцевих жителів, які виїхали.

Читайте також: Росіяни спровокували екологічну катастрофу на ЗАЕС

Регулярні відключення Запорізької АЕС від електромережі, обстріли поблизу її енергоблоків та знущання над українським персоналом станції створюють навколо об’єкту величезну загрозу ядерної катастрофи. Українська влада неодноразово закликала МАГАТЕ та міжнародну спільноту сприяти у створенні демілітаризованої зони навколо ЗАЕС, але поки що її немає і Росія продовжує шантажувати увесь світ. Зокрема, заступник глави МЗС РФ Сєргєй Рябков заявив, що наразі створення зони, вільної від бойових дій, поблизу станції є «неможливим через необхідність підтримувати там порядок».