UA / RU
Підтримати ZN.ua

Охорону Азову посилено новим катером-перехоплювачем

Він надійшов до Маріупольського загону морської охорони ДПСУ.

Маріупольський загін морської охорони Державної прикордонної служби України (ДПСУ) посилено модернізованим катером-перехоплювачем проекту UMS-1000, повідомляє "Урядовий портал" на своїй сторінці в Facebook.

"Він має відмінні характеристики - потужні двигуни з двоконтурною системою охолодження, два водомети з реверсивно-рульовими пристроями для забезпечення руху катера вперед і назад, дизель-генератор потужністю 8 КВт для забезпечення роботи агрегатів і систем в найбільш напруженому режимі", - йдеться у повідомленні.

Під час випробувань катер розвинув швидкість до 45,5 вузлів (84 км/год), проте це не є його швидкісною межею.

Зазначимо, наразі триває робота над створенням бази Військово-морських сил в Азовському морі для протидії морській агресії РФ.

Перші катери проекту UMS-1000 побудовані на заводі "Кузня на Рибальському" (кол. "Ленінська кузня" - ред.) у 2011-2012 роках. У вересні 2018 року фонд "Прайм Ессетс Кепітал", який керує активами президента Петра Порошенка, знайшов покупця для "Заводу "Кузня на Рибальському".

Попередньої домовленості про купівлю підприємства досягла група "ТАС" Сергія Тігіпка, який є близькою до президента фігурою. Однак перед продажем заводу понад 60 000 м. кв. нерухомості передали компанії "Строй-Реновація", кінцевими бенефіціарами якої є Петро Порошенко та народний депутат Ігор Кононенко.

Необхідні Україні американські катери класу "Айленд" майже рік простоювали у порту Балтімора. У той самий час Міністерство оборони України закуповувало у "Заводу "Кузня на Рибальському" виробництво катерів за 800 млн грн.

Нагадаємо, 25 листопада російські спецпризначенці атакували і захопили два катери та рейдовий буксир Військово-морських сил Збройних сил України, що прямували з Одеси до Маріуполя. Поранення дістали кілька моряків, у полон потрапили 24 українських військовослужбовці.

Росія на порушення норм міжнародного права не визнає захоплених українців військовополоненими, підконтрольні окупантові "суди" Сімферополя та Керчі на два місяця заарештували їх за обвинуваченням у нібито "незаконному перетині кордону групою осіб".

Згодом українських моряків вивезли до Москви, наразі більшість з них тримають у СІЗО "Лефортове". Поранених українських полонених перевезли до лікарні "Матроської тиші".

Україна вказала на незаконність захоплення кораблів і "судів" над моряками, наголосивши на тому, що перехід у Маріуполь здійснювався згідно з нормами міжнародного права. Позицію країни поділяють західні партнери, включно з державами "Великої сімки".

У зв'язку з ескалацією на Азові з 26 листопада (де-факто з 28) у 10 областях і внутрішніх водах України в акваторії Азовського моря діяв воєнний стан. Дія правового режиму збігла о 14:00 у середу, 26 грудня.

Докладніше читайте в матеріалі Олександра Чалого й Олександра Малиновського "Визволення українських військових моряків: окремі міжнародно-правові аспекти" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".