UA / RU
Підтримати ZN.ua

Офлайн-навчання — добре, але небезпечно: в чому проблема

Персональну відповідальність за весь процес повинен брати на себе директор школи. 

Батькам пообіцяли, що офлайн-навчання буде там, де безпечно. Але де це? Поки йде війна, повністю безпечних територій не існує. Про це у своєму матеріалі для ZN.UA пише авторка відділу освіти та науки Оксана Онищенко

Вона зазначає, що сьогодні в Україні від бомбардувань та обстрілів постраждали 2 116 закладів освіти. Міносвіти навіть створило інтерактивну мапу «Освіта під загрозою», де збирає дані з фото про школи, що постраждали під час війни.

"Агресор стверджує, що завдає удари виключно по військових об'єктах нашої країни. Міністерство освіти і науки зібрало численні факти та аргументи, які спростовують це твердження: російські війська руйнують школи та університети, дитсадки і дитячі будинки",  — повідомляють у МОН. 

Та й що це за навчання під сиренами? За інструкціями, під час повітряної тривоги вчителі мають перервати уроки і спуститися з дітьми в укриття і за необхідності продовжити заняття там. Але це з області фантастики. Повноцінних уроків в укритті не буде. 

Також виникають питання щодо харчування учнів, а також систем оповіщення про тривогу, які не є дешевими. 

За словами Онищенко, персональну відповідальність за організацію безпечних умов навчання для учнів і вчителів несе директор школи. Але школа самостійно не заробляє грошей, її утримує місцева влада. До неї й питання. Це, на думку авторки, неправильно, як і у випадку з ковідним карантином - знов в усьому крайній директор.

"Зрозуміло, що у війну легких і зрозумілих рішень не буває, до всього підготуватися і все передбачити неможливо, - зазначає авторка. - Ми  віримо в перемогу і думаємо про майбутнє. Але якщо на одну шальку терезів покласти якість навчання, а на іншу – безпеку життя, що переважить? Навчання можна надолужити, а життя не повернеш. І ця думка не дає спокою. Тому я б, напевно, обрала безпеку для життя і навчання онлайн". 

Читайте також: Понад 13 тисяч контрактників звільнено від сплати за навчання — хто компенсує кошти вишам

Детальніше про це - у матеріалі Оксани Онищенко "Онлайн чи офлайн: яке навчання нам потрібне з першого вересня" на сайті ZN.UA.