UA / RU
Підтримати ZN.ua

Офіційний Мінськ відреагував на указ Зеленського про білоруських ІТ-фахівців

У білоруському МЗС вважають, що цей правовий акт трактується як явно недружній і дискримінаційний крок української сторони.

У середу, 14 жовтня, Міністерство закордонних справ Білорусі вручило послу України Ігорю Кизиму ноту через підписаний нещодавно президентом України указ про залучення білоруських ІТ-фахівців. Про це повідомляє Інтерфакс-Захід.

Представники офіційного Мінська бачать в указі "порушення загальноприйнятих правових норм", оскільки він нібито поширює свою дію винятково на громадян сусідньої держави.

У білоруському МЗС вважають, що цей правовий акт трактується як явно недружній і дискримінаційний крок української сторони, який межує з втручанням у внутрішні справи Білорусі.

Крім того, підписання указу нібито "підриває довіру в двосторонніх відносинах і йде врозріз з положеннями договору про дружбу, добросусідство і співробітництво між Україною та Республікою Білорусь" і низки двосторонніх міжурядових угод.

Також в МЗС Білорусі рекомендували українській стороні вжити заходів щодо дотримання взятих на себе договірних зобов'язань у відносинах з Білоруссю.

Офіційний Мінськ застеріг, що залишає за собою право на застосування "відповідних заходів щодо захисту національних інтересів відповідно до міжнародних норм".

У свою чергу, посол України Ігор Кизим повідомив, що його зустріч з колегами в Білорусі носила хоча і емоційний, але конструктивний характер і стосувалася не тільки указу Зеленського.

"Відразу хочу обмовитися, що зустріч носила хоча і емоційний, але конструктивний характер і стосувалася не тільки цього питання. Але що стосується саме цього питання, то у мене особисто така постановка питання викликала певне нерозуміння, а перераховані в ноті посилання про нібито порушення Україною окремих базових двосторонніх міждержавних та міжурядових угод важко піддаються логіці", - написав Кизим в Facebook.

Читайте також: Кулеба знову пообіцяв приєднатися до санкцій ЄС проти Білорусі

Нагадаємо, 4 жовтня президент України Володимир Зеленський підписав Указ № 420/2020 «Про деякі заходи щодо залучення підприємців, висококваліфікованих фахівців, які є громадянами Республіки Білорусь».

Згідно з указом, Кабмін продовжить термін тимчасового перебування на території України громадян Білорусі до 180 днів на рік. Це стосується висококваліфікованих фахівців, імміграція яких відповідає інтересам України, і членів їх сімей.

Для них вводиться пілотний проект по спрощеному оформленню виду на проживання з можливістю отримання документів в триденних термін.