UA / RU
Підтримати ZN.ua

Офіцерка Білозерська назвала масовий військовий облік для жінок "лякалкою для РФ"

Вона вважає, що більшість українок на це ніяк не відреагують. 

Нещодавно в Україні набув чинності наказ про обов'язковий військовий облік для жінок. Офіцерка ЗСУ Олена Білозерська вважає, що для реалізації цього задуму знадобиться багато місяців або й років, тому Міноборони може з часом змінити наказ на "лайт-версію". 

"Я вважаю, що це нездійсненна, мертвонароджена ініціатива, яку, втім, і не планують реально втілювати в життя. Це просто відповідь на російські залякування — така ж "лякалка", - коментує Білозерська ситуацію виданню "Фокус". - Відповідь на російські залякування війною. Мовляв, у разі повномасштабного вторгнення весь український народ – і чоловіки, і жінки — захищатимуть свою землю. Народ справді захищатиме, але тільки та його частина, яка робитиме це добровільно — в армії, у добробатах чи у партизанах. І їх для захисту має вистачити". 

Вона вважає, що більшість жінок просто проігнорують цей наказ. 

Читайте також: Військовий облік для жінок: у соцмережах жартують і дають «поради» воєнкомам

Нагадаємо, що в Україні набув чинності наказ Міністерства оборони, у якому затверджено перелік галузей та професій для жінок, які зобов'язані перебувати на військовому обліку. Наказ №313 було зареєстровано у Міністерстві юстиції 3 грудня 2021 року. Алгоритм процедури, як жінкам стати на військовий облік, розроблять до кінця наступного тижня. Цей алгоритм та вся додаткова інформація будуть оприлюднені на сайтах військкоматів чи Міноборони.

Зазначимо, представниці деяких професій в Україні і так є військовозобов'язаними. Наприклад, на військовому обліку стоять жінки-медики. Наказ МОУ лише розширює список.

24 жовтня набув чинності закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих питань виконання військового обов'язку та ведення військового обліку".