UA / RU
Підтримати ZN.ua

Офіс генпрокурора обіцяє оскаржити вирок суду у справі про зґвалтування дівчини на Закарпатті

У них є час до 14 квітня.

Офіс генерального прокурора заявив, що прокуратура готує оскарження судового вироку у справі про зґвалтування неповнолітньої дівчини у Закарпатській області.

Згідно з вироком Воловецького районного суду Закарпатської області від 16 березня за групове насильство над дівчиною трьох хлопців засудили до ув’язнення із відтермінуванням від покарання з випробувальним терміном. При цьому уже під час розгляду справи у суді з ініціативи правоохоронних органів її перекваліфікували із «Зґвалтування» на «Сексуальне насильство».

«Наразі вирок, згідно з вимогами кримінального процесуального кодексу, не набрав законної сили. Прокуратура оскаржуватиме вирок у встановленому законом порядку», - йдеться у заяві Офісу генерального прокурора.

В ОГП запевняють, що вживатимуть всіх заходів для захисту прав постраждалої особи та забезпечення справедливого і невідворотного покарання винних у вчиненні злочину.

Напередодні уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що взяв під особистий контроль резонансну справу про зґвалтування дівчини на Закарпатті.

Читайте також: Третьому організатору «п’яних вечірок» повідомили підозру у сексуальному насильстві

У серпні 2021-го троє неповнолітніх мешканців села Верхні Ворота Закарпатської області зґвалтували в одному з підвалів свою 14-річну однокласницю. Свій злочин вони задокументували, а згодом злили відео в інтернет. Про інцидент до поліції повідомила бабуся потерпілої лише через три тижні.  

16 березня цього року суддя Воловецького районного суду присудила хлопцям по п’ять років позбавлення волі із можливим  звільненням від покарання та іспитовим терміном на два роки.

У суді зазначають, що саме таку міру покарання запропонувала сторона обвинувачення та підтримала потерпіла в присутності адвоката. При цьому вирок було винесено за статтею «Сексуальне насильство».

Водночас постраждалої у суді не було адвоката. Її інтереси представляв працівник служби захисту дітей місцевої сільради, в якій мати одного з ґвалтівників працює секретарем. Також вчителі школи та представники сільської ради надали позитивні характеристики кривдникам, які визнали власну вину.

Зазначимо, що на оскарження вироку суду передбачено 30 днів з дня його проголошення, тобто до 14 квітня включно.