UA / RU
Підтримати ZN.ua

Очільник прокуратури Києва провів 10-денну різдвяну відпустку за кордоном — розслідування "Схем"

Він підтвердив, що виїжджав з країни. Загалом від початку повномасштабного вторгнення чиновник робив це вже двічі, перший раз - у серпні. 

Олег Кіпер - 42-річний керівник Київської міської прокуратури, виявляється, новорічно-різдвяні свята провів у відпустці за кордоном. Про це йдеться в новому розслідуванні "Схем", де сказано, що за межами України чиновник перебував протягом 10-ти днів. З країни він виїхав ще 29 грудня минулого року, а повернувся 8 січня. 

У коментарі журналістам видання "Радіо Свобода" Кіпер підтвердив свій виїзд, назвавши це "сімейними обставини".

"У кінці грудня 2022 року у зв’язку з виниклими сімейними обставинами та необхідністю виїзду за кордон мною було подано заяву щодо надання мені відпустки з можливістю виїзду за кордон. Всі документи щодо права виїзду за кордон були надані компетентним органам для розгляду та після їх вивчення та з’ясування підстав, ними було надано відповідний дозвіл", – йдеться у відповіді прокурора Кіпера на запит журналістів. 

В якій саме країні він був, чиновник не розповів, прикрившись міркуваннями безпеки, адже "його дружина влітку змінила російське громадянство на українське". Журналісти намагалися з'ясувати тричі його місцеперебування під час відпочинку, але все марно. Вдалося довідатися лише те, що відпустка була "святковою" чи "новорічною". 

"На момент цієї публікації офіційні органи РФ обліковують російський паспорт дружини головного прокурора Києва Ірини Кіпер як дійсний", - зазначають розслідувачі "Схем". 

На уточнююче запитання про те, чи дійсно є недійсним російський паспорт його дружини, чиновник відповів, що "цими питаннями займалась міграційна служба України". Щоправда, незрозуміло, як це відомство може допомогти громадянам РФ вирішити подібні проблеми. Та, за словами Кіпера, "це питання ... в тому числі, відносяться до їхньої компетенції".

Схеми

 

У Положенні про Державну міграційну службу України вказано, що відомство у межах компетенції "здійснює провадження з питань прийняття до громадянства України і про припинення громадянства України та подає відповідні документи на розгляд Комісії при президентові України з питань громадянства". Але серед завдань ДМС немає пункту, що стосується допомоги по виходу з громадянства іншої країни.

Кіпер також розповів журналістам, що за час повномасштабної війни двічі виїжджав за межі України. Вперше - у серпні. Тоді він їздив у Відень нібито з метою лікування. Для підтвердження своїх слів він показав квитанцію про оплату медичних послуг в одній в приватних клінік на суму у 1,5 тисячі євро.

Читайте також: Прокурор Києва Кіпер незадовго до призначення кілька разів побував у Білорусі та РФ — народний депутат

Нагадаємо, Олег Кіпер обійняв посаду керівника Київської міської прокуратури 11 вересня 2020 року. До цього він працював в Одеській та Івано-Франківській областях, а потім у Києві.

Кіпер був заступником начальника Головного слідчого управління ГПУ часів Віктора Януковича, тож у 2014 році потрапив у перелік осіб, яким заборонено обіймати держпосади відповідно до закону "Про очищення влади". Та згодом чиновник домігся того, що його люстрацію назвали безпідставною.