UA / RU
Підтримати ZN.ua

Очільник Національної служби здоров'я Петренко написав заяву про звільнення

За словами Петренка, НСЗУ "точно не повинна бути "бухгалтерією" при Міністерстві охорони здоров'я".

Голова Національної служби здоров'я України Олег Петренко подав у відставку, про що повідомив на своїй сторінці у Facebook. Він вказав на різні фундаментальні цінності з людьми, які зараз намагаються трансформувати систему охорони здоров'я в Україні.

"Я сьогодні написав заяву про звільнення з посади голови Національної служби здоров'я України. За власним бажанням", - йдеться у повідомленні.

Він пояснив, що причиною такого рішення є "дуже різні фундаментальні цінності з командою, яка наразі працює над трансформацією системи охорони здоров'я".

"Це заважає працювати і мені, і їм. Відсутність єдиного розуміння мети, складності процесів, спільної відповідальності та постійний пошук простих рішень у складних питаннях не допомагає знаходити спільну мову і постійно стає каменем спотикання", - зазначив Петренко.

За словами голови НСЗУ, його звільнення з цієї посади "дасть новій політичній команді можливість зробити це інакше, ніж робив і щодня роблю це я". Петренко вважає, що Нацслужба здоров'я "точно не має бути "бухгалтерією" при Міністерстві охорони здоров'я", і додав, що більше поки не коментуватиме своє рішення. У той же час він зауважив, що трансформацію системи вже не зупинити.

"Зміни проросли на місцях, запустивши процеси й очікування на всіх рівнях системи. Головне ми точно зробили: дали зрозуміти, що реальні зміни можливі. Справжні. В інтересах споживачів медичних послуг і медичного персоналу", - йдеться у повідомленні.

Петренко назвав НСЗУ живою структурою з "впровадженими і налаштованими процесами на всіх рівнях, з людським обличчям і натхненним серцем".

"Це організація, яка здатна планувати і здійснювати задумане: первинка та реімбурсація - тому живе підтвердження. Це потужна команда справжніх професіоналів, які розробили першу в Україні програму медичних гарантій. І які здатні втілити її в життя в повному обсязі в 2020 році", - зазначив він.

Петренко звернув увагу на те, що програму медичних гарантій (ПМГ) за розрахунками, тарифами, пакетами послуг розроблено, а держбюджет-2020 ухвалено.

"НСЗУ має стати єдиним національним стратегічним закупником медичних послуг і лікарських засобів за ПМГ, з однаковими для всіх правилами й прозорим розподілом коштів. Це і є один із видів загальнообов'язкового солідарного медичного страхування. Так це працює в багатьох розвинених країнах. І тільки в такому статусі ми зможемо відповісти на виклики, що стоять перед системою охорони здоров'я України", - сказав він.

Раніше повідомлялося про те, що Петренко, кандидатура якого розглядалася на посаду міністра охорони здоров'я в новому уряді, відмовився очолювати МОЗ. Відмову від посади міністра Петренко пояснив бажанням продовжувати роботу у НСЗУ. За його словами, це рішення було узгоджено в ході зустрічі з президентом Володимиром Зеленським.