UA / RU
Підтримати ZN.ua

ОБСЄ засудила насильство щодо журналістів під час акції на Банковій

Представники ОБСЄ закликають українську владу припинити застосування насильства щодо мирних громадян і розслідувати побиття журналістів.

Організація з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) стурбована застосуванням насильства щодо журналістів, які висвітлюють події в Києві. Про це йдеться в заяві представника Організації з питань свободи ЗМІ Дуньї Міятович, опублікованій 2 грудня.

"Викликає заклопотаність, що в більшості випадків побоїв задавали співробітники правоохоронних органів, які застосовували силу, незважаючи на розпізнавальні знаки працівників ЗМІ", - зазначає вона. За її словами, "насильство щодо журналістів неприйнятне".

У своєму листі, адресованому міністру закордонних справ України Леоніду Кожарі, який наразі є чинним головою ОБСЄ, Міятович також закликала владу країни зупинити хвилю насильства щодо журналістів, і в стислі терміни провести розслідування інцидентів.

За даними офісу представника з питань свободи ЗМІ ОБСЄ, "при виконанні своїх службових обов'язків з висвітлення акцій протесту у Києві постраждали понад 40 журналістів".

Нагадаємо, після провокацій "Беркут" та підрозділи внутрішніх військ напали на протестувальників. "Беркут" почав жорстоко бити всіх, у тому числі журналістів. Постраждали близько сорока журналістів. Всього за добу (1 грудня) до столичних бригад невідкладної медичної допомоги звернулися 165 травмованих у сутичках з "Беркутом" учасників акцій протесту, які пройшли у центрі столиці. З них госпіталізовано 109 осіб. Раніше влада заявляла про 53 постраждалих демонстрантів. !zn

Читайте також:

Штурм Банкової. Провокатори атакують, Беркут відбивається. Опозиція намагається відвести людей (відео)

Кількість постраждалих у сутичках з "Беркутом" у центрі Києва зросла до 165

В ході штурму на Банковій постраждали близько 10 журналістів (відео)