UA / RU
Підтримати ZN.ua

ОБСЄ вимагає від Росії відпустити українських журналістів Сущенка, Асєєва і Семену

У організації вважають неприпустимою затримку журналістів, навіть якщо Москві не подобається їхня критика окупації українських територій.

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір розповів, що його офіс постійно слідкує за справами щодо затримання у Росії українських журналістів Романа Сущенка, Миколи Семени і Станіслава Асєєва.

"Я дуже добре знаю ситуацію з Романом Сущенком. Мій офіс поінформований про неї, ми дуже детально за цим cлідкуємо. Це було одним із перших питань, на яке я звернув увагу після призначення на посаду", - сказав Дезір журналістам "Укрінформ".

Він розповів, що отримав листа від міністра закордонних справ України Павла Клімкіна про затримання Сущенка у Росії.

"Мій офіс закликав звільнити цього журналіста, адже він здійснював приватний візит до своєї родини і був там арештований. Я думаю, що зобов'язання членів ОБСЄ з цього питання є однозначним - журналісти з країн-членів ОБСЄ можуть вільно подорожувати простором ОБСЄ. Зрозуміло, що не може бути підстав для арешту Cущенка - журналіста іншої країни-члена ОБСЄ, навіть якщо між вашими державами є конфлікт", - підкреслив презставник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ.

Він також розповів, що добре поінформований про арешт у Криму журналіста Миколи Семени, який критикував Москву за анексію півострова.

"Однак це не є підставою для арешту журналіста. Ми закликали Росію й осіб, які мають владу на цій території (Криму), звільнити Семену", - наголосив Дезір.

Також представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ звернув увагу на справу Станіслава Асєєва, якого було викрадено три місяці тому і який перебуває в полоні бойовиків в Донбасі.

"Немає підстав для цього, це неприпустимо. Ми вимагаємо звільнити Асєєва, адже зрозуміло, що журналіст має право писати у зоні конфлікту, висвітлювати там ситуацію. Журналіст там має бути захищений і нормально виконувати свою роботу, незважаючи на те, хто контролює територію", - сказав Дезір.

У жовтні минулого року Федеральна служба безпеки РФ підтвердила затримання в Москві українського журналіста Романа Сущенка, назвавши його кадровим співробітником української військової розвідки. Проти українського громадянина відкрили кримінальне провадження за статтею "шпигунство".

На поточний момент Сущенка внесли в список з обміну заручників. Також 16 липня повідомлялося, що бойовики "ДНР" офіційно підтвердили затримання українського журналіста Станіслава Асєєва. Так зване "МГБ" терористів передало матері журналіста відповідне письмове підтвердження.

Станіслав Асєєв перестав виходити на зв'язок 2 червня. Асєєв, який проживає на окупованій території, мав вагомі підстави приховувати своє справжнє ім'я. Редакція DT.UA наважилася оприлюднити його лише тоді, коли зникла надія на те, що Асєєв – на волі і в безпеці.

НСЖУ звернулася до ОБСЄ і Червоного Хреста за допомогою у пошуках зниклого в Донецьку автора.

Також нагадаємо, що журналіста "Радіо Свобода" Миколи Семену у квітні 2016 року окупаційна влада Криму звинуватила в екстремізмі та зазіханні на територіальну територіальної цілісності Росії, за що йому тепер загрожує до п'яти років трюми.

Приводом стала стаття, опублікована на сайті "Крим. Реалії" про блокаду анексованого півострова українськими активістами.