UA / RU
Підтримати ZN.ua

ОБСЄ огляне гуманітарний вантаж 18 або 19 серпня

Після огляду вантаж передадуть для подальшого супроводу офіційним представникам Червоного хреста.

Експерти ОБСЄ мають намір оглянути гуманітарний вантаж РФ 18 або 19 серпня. Про це на брифінгу заявив спікер Інформцентру РНБО Андрій Лисенко.

"Детальна інспекція змісту російського гуманітарного конвою не починалася. Експерти ОБСЄ планують здійснити огляд вантажу 18 або 19 серпня", - зазначив він, посилаючись на слова представника ОБСЄ Поля Рікара.

"Визначено партії - до 30 транспортних засобів. Після огляду вантаж передадуть для подальшого супроводу офіційним представникам Червоного хреста", - зазначив Лисенко.

У той же час Росія не надала представникам Червоного Хреста детальної специфікації "гуманітарного конвою", що затримувало його оформлення.

"Станом на 11 ранку у зв'язку з відсутністю узгодження питань гарантій безпеки руху колони з гуманітарним вантажем з боку терористичних організацій з представниками Червоного Хреста, прикордонно-митне оформлення вантажу не проводили", - зазначив Лисенко.

Нагадаємо, 16 серпня міністр соціальної політики України Людмила Денисова підписала наказ про визнання вантажу Міжнародного комітету Червоного хреста гуманітарною допомогою.

"Згідно зі статтями 4 і 5 Закону України "Про гуманітарну допомогу" з урахуванням ініціативи президента України Петра Порошенка щодо отримання гуманітарної допомоги в рамках міжнародної гуманітарної місії під егідою Міжнародного комітету Червоного хреста визнати вантаж гуманітарною допомогою згідно з додатком", - сказано в документі. !zn