UA / RU
Підтримати ZN.ua

ОБСЄ очікує в найкоротші терміни отримати інформацію про відведення важкого озброєння

Місії необхідна інформація для складання звіту про те, що важку зброю дійсно відведено.


Спеціальна моніторингова місія (СММ) ОБСЄ в Україні очікує від сторін, які підписали мінські угоди, інформацію про відведення важкого озброєння в найкоротші терміни.

"Більше 10 днів тому ми писали підписантам угод, щоб уяснити, що потрібно від них для того, щоб СММ могла повністю виконувати завдання, поставлені місії в Україні. Це включає в себе наступне: яка важка зброя у них є; де ця зброя зараз, і які маршрути будуть використані для її виведення; і де вона буде розташована після того, як буде виведена. Відповідні сторони ще не надали цю інформацію, і вони повинні зробити це в найкоротші терміни", - наголошується в заяві глави місії Ертугрула Апакана, опублікованому прес-службою СММ в Facebook.

За словами Апакана, СММ веде контроль за рухом важких озброєнь вже протягом п'яти місяців, - але є чітка різниця між цієї діяльності, яку місія продовжить і можливістю зробити звіт про те, що цю зброю дійсно відведено і вона зберігається в безпеці і надійно.

"СММ може контролювати і перевіряти цей процес способом, який заслуговує довіри. Ми з нетерпінням чекаємо можливості повідомити, що ця зброя, яка викликала таку розповсюджену розруху, була дійсно відведена", - заявив глава Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні.

Раніше в СММ ОБСЄ заявляли, що не можуть ні підтвердити, ні спростувати відведення важкої техніки сторонами конфлікту в Донбасі.