UA / RU
Підтримати ZN.ua

Обстріл залізничного вокзалу в Краматорську зробили з окупованої частини Донбасу – СБУ

Кілька комплексів з "Точкою У" були розміщені на окупованих територіях Донбасу і використовуються загарбниками вже 8 років.

Ракетний обстріл залізничного вокзалу в Краматорську 8 квітня зробили з окупованої частини Донбасу, повідомив речник СБУ Артем Дехтяренко в Telegram.

"Служба безпеки отримала беззаперечні докази причетності російських окупантів до обстрілу залізничного вокзалу в Краматорську 8 квітня, внаслідок якого загинула 61 людина, а 121 зазнала поранень", - зазначив  Дехтяренко.

Повідомляється, що завдяки низці досліджень траєкторії польоту ракети і аналізу інших аспектів вдалося встановити, що удар було здійснено з території Донецької області, яка ще з 2014 року перебуває під тимчасовою окупацією РФ.

"Експерти підтвердили, що для обстрілу застосували керовану одноступеневу твердопаливну ракету 9М79-1 із зарядом касет. Широкій громадськості вона відома як "Точка У", -  додав співер.

За інформацією СБУ, кілька комплексів з "Точкою У" були розміщені на окупованих територіях Донбасу і використовуються загарбниками вже 8 років.

Читайте також: Ердоган: Удар по Краматорську та різанина в Бучі кидають тінь на зусилля щодо мирного врегулювання

Зазначимо, після початку широкомасштабної війни 24 лютого Краматорський вокзал став великим пересадковим пунктом для евакуації біженців із районів ведення бойових дій. Російська авіація атакувала залізничну станцію міста 8 квітня. У той день там перебували понад чотири тисячі місцевих, які чекали евакуаційних потягів. СБУ відкрила кримінальне провадження за статтею 438 КК України «Порушення законів і звичаїв війни». На уламках однієї з ракет окупантів було нанесено блюзнірський напис російською мовою «За детей».