UA / RU
Підтримати ZN.ua

Обстріл автобуса під Волновахою: бойовику «Оплота» дали довічне

Український суд виніс перший вирок у справі про теракт, що забрав життя 12 людей.

Бойовика терористичного угрупування «ДНР», який віддав наказ на артилерійський обстріл блокпоста у Волновасі 13 січня 2015 року, засудили до довічного ув'язнення з конфіскацією майна.

«Є перший вирок у справі Волновахи. Довічне отримав керівник одного з «підрозділів» батальйону «Оплот» НЗФ РФ. Він віддав наказ на обстріл з «Граду» блокпоста біля Волновахи. Снаряд потрапив в автобус. 12 цивільних осіб загинуло, 19-отримали поранення », - повідомив заступник генерального прокурора Гюндуз Мамедов в Twitter 4 липня.
Джерела ZN.UA в правоохоронних органах повідомили ім'я засудженого. Це громадянин України Юрій Шпаков.

Вирок Шпакову виніс Куйбишевський районний суд Запорізької області. Обвинуваченого визнали винним у скоєнні теракту й участі в терористичній організації (ч. 3 ст. 258, ч. 1 ст. 258-3 Кримінального кодексу).

Слідство встановило, що Шпаков у квітні 2014 року долучився до угруповання «ДНР» і згодом очолив один з підрозділів «Оплота». 13 січня 2015 року він віддав наказ обстріляти з РСЗВ «Град» український блокпост біля Волновахи, де в той час перебували цивільні особи, які проходили паспортний контроль, повідомили в Офісі генерального прокурора.

Читайте також: Теракт під Волновахою: справу відправили до суду

13 січня 2015 року бойовики обстріляли з "Градів" блокпост Збройних сил України під Волновахою. Вогонь по блокпосту з позицій в окупованому Докучаєвську вів "1-й батальйон 5-ї омбр 1-го АК ДНР" під командуванням Юрія Шпакова.

Один зі снарядів розірвався біля автобуса, який саме проходив перевірку на блокпості. Десятеро людей, зокрема 14-річна дівчина, загинули на місці, ще двоє згодом померли в лікарні. 19 мирних жителів отримали поранення різного ступеня тяжкості. Загалом в автобусі знаходилося 40 людей.

Слідство встановило, що наказ про обстріл блокпосту віддав особисто полковник Збройних сил Росії Анатолій Синельников, колишній військовий комісар Пензенської області, який у січні 2015-го командував угрупованням окупаційних військ під Маріуполем.

Синельников і Шпаков, яким повідомили про підозру в тероризмі та веденні агресивної війни, були оголошені в розшук.

Детальніше про переслідування військових злочинців - ув статті Миколи Мирного "Борг перед потерпілими"   для читачів   ZN.UA.