UA / RU
Підтримати ZN.ua

Обрізання Господнє: традиції святкування

Це свято відзначають на восьмий день після Різдва.

Кожного року 14 січня віряни відзначають Обрізання Господнє, яке святкують наступного дня після народного свята Маланки та Щедрого вечора. Для християн східного обряду цей день вважається великим святом, що має глибинний сенс – Ісус прийшов обряд обрізання та став взірцем смирення для вірян.

Обрізання Господнє: історія та значення свята

Історія цього церковного свята розпочалася у давні часи. Відповідно до старозавітного закону, Ісус прийняв обряд усічення крайньої плоті на восьмий день після народження.

У юдеїв обрізання було обов’язковим обрядом, що свідчило про їх приналежність до богообраного народу. Ця традиція діяла для всіх немовлят чоловічої статі та символізувала дотримання Завіту Бога з праотцем Авраамом та єврейським народом.

Слід зазначити, що обрізання у старозавітні часи стало прообразом хрещення у християн. Даний обряд проходили перші апостоли та християни, що походили з юдеїв, а тих, кому не зробили обрізання, вважали невірними Богу.

Для християн Обрізання Господнє має символічне значення – Христос, який зробив цей обряд, був істинною людиною та прикладом смирення для вірян.

Після обряду обрізання Син Божий отримав ім’я, яке сказав Архангел Гавриїл у день Благовіщення Пресвятої Богородиці. Його назвали Ісус, що означає Спаситель.

Читайте також: Собор Пресвятої Богородиці: заборони та прикмети

Традиції святкування

Віряни в цей день відвідували церкву, де проходили традиційні святкові богослужіння. Також цього дня було прийнято ходити до близьких та сусідів з побажаннями добра та щастя.

На 14 січня припадало святкування Дня Василя, тому в цей день юнаки зранку ходили по домівках, співали посівалки – пісні, у яких бажали господарям щедрого врожаю, здоров’я та добробуту.

Дівчата цього дня збиралися разом та ворожили на майбутнє.

Що не можна робити на свято

Заборонялося сваритися, лихословити та з’ясовувати стосунки цього дня. Також не можна відмовляти у прощенні та допомозі на свято.

У народі вірили, що 14 січня не варто рахувати дрібні гроші та монети – весь рік буде у сльозах. Цього дня також заборонялося позичати гроші – можна цілий рік провести у боргах.

Не слід прибирати, шити, вишивати та займатися рукоділлям.

На свято не можна виносити з хати сміття – так можна відлякати щастя з дому.