UA / RU
Підтримати ZN.ua

Обама назвав РФ регіональною силою, яка агресією проти України демонструє свою слабкість

Обама підкреслив, що інтерес Росії до України і історичні зв'язки між Росією і Україною не виправдовують дій Москви щодо України, зокрема анексії Криму.

Президент США Барак Обама назвав Росію регіональною силою, яка агресією проти України проявляє власну слабкість.

На прес-конференції в Гаазі, коментуючи відомий вислів колишнього кандидата в президенти США Мітта Ромні, який сказав, що "Росія - головний геополітичний суперник Америки", Обама сказав: "Америка стикається з багатьма викликами. Росія - регіональна сила, яка загрожує деяким своїм сусідам. Але це не прояв сили, а прояв слабкості. В Україні у Росії було неймовірне вплив. Коли ми говоримо про наших сусідів, нам не треба вторгатися на їх територію, щоб захистити свої інтереси. Дії Росії не становлять загрози номер один безпеки США. Я набагато більш серйозно ставлюся до того, що ядерна зброя опиниться на Манхеттені".

Він зазначив: "Я не цікавлюся мотивацією президента Путіна - цьому є різні пояснення, - а більше зацікавлений в його діях".

Обама підкреслив, що інтерес Росії до України і історичні зв'язки між Росією і Україною не виправдовують дій Москви щодо України, зокрема анексії Криму. Він також висловив стурбованість подальшими діями Росії щодо України. І попередив, що Росію можуть очікувати додаткові санкції, які можуть надати негативний вплив на світову економіку, але набагато більш серйозно вдарять по Росії".

Президент США нагадав, що поки введені в дію санкції стосовно окремих осіб і одного банку. Але, якщо Росія "піде далі" в Україні, то можуть бути введені в дію більш широкі санкції, метою яких стануть "сектора російської економіки".

"Всі розуміють, що ми повинні захищати ключові принципи (міжнародного права), які гарантують мир і благополуччя в Європі", - сказав президент США.
Він закликав Росію діяти відповідально і дотримуватися міжнародні правила. Він підкреслив, що має намір робити ставку на дипломатію.

Говорячи про Україну, Обама сказав, що будуть докладені всі зусилля для допомоги українській економіці і для проведення виборів. "Ми не будемо вести війну з Росією. - зауважив Обама. - Але це не означає, що Росія не буде ізольована. Росія сьогодні набагато більш ізольована ніж п'ять років тому під час війни з Грузією". !zn

Читайте також:

Екс-держсекретар США закликає Обаму допомогти Україні: "не Можна, щоб брехня Путіна залишалася в силі"

Екс-держсекретар США закликає Обаму допомогти Україні: "не Можна, щоб брехня Путіна залишалася в силі"

Обама допускає нові санкції проти Росії

США спішно підсилюють стеження на російському напрямку