UA / RU
Підтримати ZN.ua

NYT: Відправка Україні систем NASAMS вирішує деякі проблеми з боєприпасами

Американо-норвезька система ППО запускає ракети класу «повітря-повітря», яких у союзників дуже багато.

Після восьми місяців безперервних боїв в України закінчуються ракети, необхідні для її систем протиповітряної оборони радянського зразка, щоб збивати російські безпілотники і літаки. Але в понеділок країна отримала першу поставку передового озброєння, яке може допомогти вирішити цю проблему.

Йдеться про систему ППО NASAMS, яку США і Норвегія розробили спільно. Вона складається з радара, сенсорів, пускових установок, кожна з яких за один раз може запустити до шести ракет, а також мобільного центру керування, в якому солдати стежать за повітряними загрозами, - пише New York Times. Кожен компонент можна буксирувати або розмістити на вантажівці задля швидкого пересування.

«Це дає серйозні можливості повітряної оборони», - сказав прес-секретар Пентагону генерал Патрік Райдер у вівторок. Він додав, що системи NASAMS здатні забезпечити захист «фактично від повітряних загроз будь-якого типу, які Росія може спробувати застосувати проти українських цілей чи цивільних».

Згідно з даними норвезької компанії Kongsberg, яка займається виробництвом NASAMS спільно з американською  Raytheon Technologies, ці установки вперше були розгорнуті армією Норвегії ще в 1998 році. Пізніше , в 2005 році, їх взяв на озброєння Пентагон. В компанії Raytheon кажуть, що NASAMS використовують для захисту Вашингтону. 

Читайте також: Системи, які захищають Вашингтон: що таке ЗРК NASAMS і наскільки він ефективний проти російських ракет

«Американські військові планувальники вирішили, що такі системи будуть особливо корисні для України, зважаючи на те, що пускові установки можуть запускати відносно недорогі ракети, призначені для запуску з винищувачів у повітряних боях. І в союзників Києва таких ракет багато», - пише видання.

Генерал Райдер відмовився називати країни, які постачають ракети для нових українських NASAMS. Він лише додав, що боєприпаси надходять з різних джерел «включно з запасів США, а також запасів союзників і партнерів». Десятки українських солдатів нещодавно закінчили проходження підготовки в Норвегії, де їх навчили, як керувати системами і підтримувати їхню роботу. Київ отримав дві перші установки NASAMS. Але не відомо, скільки пускових установок у кожної з них.

New York Times пояснює, що NASAMS належать до категорії систем середнього радіусу дії. Вони здатні знищувати цілі на значно більшій відстані, ніж ПЗРК Stinger, які Пентагон відправляв Україні раніше. Але радіус дії цих установок все ж менший, ніж у дорожчих ракетних систем Patriot. Видання також зауважує, що NASAMS може збивати безпілотники, гелікоптери, винищувачі і крилаті ракети. Але вважається, що така система не ефективна проти балістичних ракет, які Росія намагається купити в Ірану.

«Це передова система, більш сучасна ніж те, що Україна мала досі. Вона дозволить захистити великі міста і критичну інфраструктуру. А пускові установки можна розгорнути на досить великій території. Одна батарея не здатна забезпечити повний захист скрізь, але вона дозволяє посилити оборону в критичних місцях», - пояснив заступник директора Проекту ракетної оборони в Центрі стратегічних і міжнародних досліджень Аян Вільямс.

Читайте також: Пентагон: Україна отримає від США вісім систем NASAMS

Він додав, що системи NASAMS можуть запускати чотири різні типи американських ракет. Зокрема, AIM-9X Sidewinder, які переслідують ціль за тепловим слідом, і ракети класу «повітря-повітря» середнього радіусу дії AIM-120, оснащені радаром, здатним виявляти повітряні загрози на відстані до 50 кілометрів. Ці ракети належать до тих, які ВПС США і інших країн НАТО закуповували найбільше. Запаси такої зброї вимірюються десятками тисяч одиниць.

Вільямс зауважив, що цінність NASAMS для України не лише в тому, що ці системи покращують можливості зі знищення російських літаків і безпілотників. Вони також можуть дати українцям відчуття більшої безпеки і захищеності.

«Поки українці воюють, щоб вигнати росіян зі своєї країни, вони також намагаються повернути біженців додому. Ці люди будуть дуже важливими для української економіки. NASAMS не забезпечить захисний купол над Україною. Але ця система сильно розширить можливість захищати ключові райони. Україні потрібно значно більше, ніж дві одиниці таких систем, які в неї вже є зараз», - пояснив експерт.