UA / RU
Підтримати ZN.ua

Новий законопроект пропонує вносити інформацію про всі експертизи в Єдиний державний реєстр

Фактично таким чином фігуранти корупційних справ розраховують отримати інформацію про деталі слідства та експертиз щодо їх афер.

18 вересня Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект №8336 авторства Антона Геращенка та Дмитра Бєлоцерковця. Пропонується скасувати обов'язкове призначення через суд всіх експертиз, крім економічних і тих, які проводять розслідування топ-корупції. Більш того, інформацію про всіх експертизи пропонують вносити до Єдиного державного реєстру.

Про це у своїй статті для DT.UA пишуть Анастасія Красносільська та Олена Щербан, експерти Центру протидії корупції. На їхню думку, фактично таким чином фігуранти корупційних справ розраховують отримати інформацію про деталі слідства та експертиз щодо їх афер, а також імена експертів для подальших "дружніх бесід" з ними.

"Лояльність експертів повинна додатково гарантувати бетонування монополії державних установ на всі експертизи у кримінальних справах та "ручних" кваліфікаційних комісій при таких державних експертних установах", - вказують експерти.

Детальніше про зміни в законі про судову експертизу читайте у статті Анастасії Красносільської та Олени Щербан "Експертизу під контроль" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".