UA / RU
Підтримати ZN.ua

Новий законопроект про аліменти узгоджено у комітеті ВР: штрафи замінять громадські роботи

Документ дає можливість держвиконавцям при наявності заборгованості зі сплати аліментів виносити постанову про накладення на боржника штрафу в розмірі 20% суми заборгованості по сплаті аліментів.

Сьогодні, 22 липня, стало відомо, що Комітет з питань молоді і спорту рекомендує Верховній Раді прийняти в першому читанні законопроект №3339 "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України про стягнення аліментів на утримання дитини".

Про це повідомляє інформаційне управління апарату парламенту.

Законопроект №3339 пропонує виключити з Кодексу України про адміністративні правопорушення статті 311 "Суспільно корисні роботи", 1831 "Несплата аліментів", 1832 "Ухилення особи від відбування адміністративного стягнення у вигляді суспільно корисних робіт", а з Кримінального кодексу - статтю 389-2 "Злісне ухилення особи від відбування адміністративного стягнення у вигляді суспільно корисних робіт".

Документ також передбачає надати можливість державним виконавцям при наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців (на сьогоднішній день - за один рік), виносити постанову про накладення на боржника штрафу в розмірі 20% суми заборгованості по сплаті аліментів.

Члени комітету підтримали законопроект, оскільки пропозиція про введення такого стягнення у вигляді відбуття суспільно корисних робіт ще при прийнятті відповідного законопроекту в грудні 2017 року викликав багато зауважень.

Читайте також: Розмір аліментів у частці від доходу: контрольований чи безмежний?

У висновку Головного юридичного управління Апарату Верховної Ради України в проекті Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості по сплаті аліментів, №7277, зазначалося, що встановлення адміністративної відповідальності за несплату аліментів на утримання дитини, одного з подружжя, батьків чи інших членів сім'ї призведе до неможливості зафіксувати обставини, які будуть вказувати на наявність ознак правопорушення (умисна дія або бездіяльність), без проведення відповідних слідчих дій у зв'язку з відсутністю у Кодексі України про адміністративні правопорушення інституту адміністративного розслідування.

Члени Комітету з тим, у багатьох випадках органи місцевого самоврядування або змушені створювати зайві і непотрібні робочі місця на комунальних підприємствах, або взагалі не мають можливості виділити кошти на оплату праці цієї категорії громадян. Крім того, з-за низького рівня оплати праці на комунальних підприємствах, застосування суспільно корисних робот не призводить до погашення всієї заборгованості або хоча б її значної частини.

В картці законопроекту зазначається, що головним при його підготовці є Комітет з питань правоохоронної діяльності.

Законопроект №3339 зареєструвала у парламенті голова підкомітету з питань оцінки законопроектів щодо впливу на показники бюджету та відповідності бюджетному законодавству Комітету ВР з питань бюджету Любов Шпак (фракція "Слуга народу") 14 квітня 2020 року.

Раніше Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект №3112 "Про внесення змін до Закону України "Про виконавче провадження" (про обов'язки виконавця проводити індексацію розміру аліментів, визначений судом у твердій грошовій сумі)". Документ пропонує внести зміни в Закон "Про виконавче провадження" для поліпшення матеріального становища осіб, розмір аліментів на утримання яких визначений судом у твердій грошовій сумі. Відповідно до змін, виконавець зобов'язаний щороку обчислювати індексацію такого розміру аліментів у відповідності з нормами чинного законодавства.

Також повідомлялося, що в базах даних прикордонників на початок 2020 перебуває близько 120 тисяч осіб, яким виконавчими службами обмежено виїзд за межі України у зв'язку з несплатою аліментів.