UA / RU
Підтримати ZN.ua

Новий рік 2021: у якому місті на святкування виділили найбільше грошей

У деяких містах навіть не встановлювали ялинку.

Найдорожчим святкування Нового року буде для мешканців містечка Буча, що на Київщині, повідомили у Громадському русі “Чесно”. Водночас найменше коштів на святкування місцева влада виділила у Львові, Хмельницькому, Рівному, Івано-Франківську та Херсоні. У “Чесно” проаналізували, скільки коштів передбачили на новорічні витрати 2020–2021 років у бюджетах 18 міськрад.

“В умовах боротьби з коронавірусом найбільші витрати на новорічні свята дозволяють собі не великі міста, а малі містечка поблизу столиці. Так, Бучанська міськрада виявилася найщедрішою на цьогорічні святкування. Майже 4 млн гривень передбачили на підготовку до новорічних свят, встановлення ялинки, ілюмінацію та інші заходи”, - зазначили в Бучі.

З огляду на те, що в місті менше ніж 37 тисяч виборців, кожен житель Бучі заплатив за святкування по 108 гривень. Вказано, що кілька років тому місцева влада витрачала півмільйона гривень на гірлянди.

У місті Славутич, населення якого становить майже 25 тис. осіб, кожен містянин на святкування Нового року віддав 11,7 грн.

У Маріуполі підготовку до новорічно-різдвяних свят оцінили у 12,5 млн грн. Таку суму витратили на закупівлю товарів і послуг через електронну систему Prozorro. Новорічна ялинка обійшлася місту у 3,5 млн грн. Для організації святкувань на різних локаціях міста уклали договорів на 7,5 млн грн. Водночас через карантинні обмеження укладені договори мають переглянути та зменшити.

Ялинка у Маріуполі

У Дніпрі придбання двох ялинок, новорічне освітлення центральної площі та вулиць коштувало 5 млн гривень. За даними на сайті Prozorro, одна з ялинок обійшлася у 3 млн гривень. Головна ж ялинка міста коштувала 3 млн грн.

Луцька міська рада передбачила на новорічно-різдвяні свята понад 1 млн грн. З цієї суми 276 тис. мають виділити на проведення святкових заходів. Ще 243 тис. грн планують витратити на подарунки дітям учасників АТО та інших вразливих груп і пільгових категорій. На ялинку гроші не витрачатимуть, адже в центрі міста кожного року наряджають три живі ялинки. На гірлянди та іграшки витратили приблизно 200 тис. грн. Крім того, у Луцьку передбачили гроші на вітальні листівки від міського голови Ігоря Поліщука для дітей та представників громадських і релігійних організацій, що братимуть участь у новорічно-різдвяному віншуванні.

Ялинки у Луцьку

Сумська міськрада також передбачила на святкові витрати понад 1 млн гривень, з яких 253 тис. мали виділити на встановлення та монтаж двох ялинок. На святкове оформлення міста ілюмінаціями, фотозонами та гірляндами виділили 369 тис. грн. Ще близько 320 тис. витратили на подарунки дітям пільгових категорій, а близько 193 тис. - на організацію та проведення заходів.

У Житомирі гірлянди та інші ілюмінації, проведення свят та подарунки для дітей обійдуться у 841 тис. грн. У місті щороку прикрашають живу ялинку, тому на її придбання грошей не виділяли.

У Чернівцях на встановлення новорічних ялинок, придбання іграшок, оздоблення ялинки і фотозон із міського бюджету витратили 738 тис. грн.

У Чернігові на підготовку до свят витратили 605 тис. грн. Найбільше коштів пішло на встановлення новорічної ялинки включно з орендою та монтажем ілюмінації. Також у місті закупили  іграшки, ілюмінації та подарунки для дітей, сума яких складає 0,9 тис. гривень.

У Кропивницькому на підготовку до новорічно-різдвяних свят витратили 336 тис. грн міського бюджету. В цю суму також входить придбання подарунків для дітей, гірлянд, новорічних іграшок та ілюмінацій. При цьому лише в Кропивницькому передбачили кошти на охорону ялинки в сумі 40,5 тис. грн.

У Львівській міськраді повідомили, що загальна сума витрат на святкування становить 174 тис. грн. Головними статтями витрат стали встановлення міської ялинки та забезпечення культурно-мистецької програми з нагоди святкування новорічних та різдвяних свят.

Ялинка у Львові

У Вінниці в цьому році ялинку не встановлювали, а святкування перенесли в онлайн-режим. Таке рішення ухвалив комітет Вінницької міської ради у зв’язку з поширенням коронавірусу. У цьому році святкування обійдуться місту у 490 тис. гривень. У цю суму входять витрати на подарунки для дітей пільгових категорій та учасників новорічно-різдвяних заходів онлайн. Крім того, місто прикрасять ілюмінаціями та гірляндами.

У Запоріжжі міська влада відмовилася від святкувань через карантинні обмеження. Однак, головну новорічну ялинку встановили, не купуючи нової, та прикрасили вулиці. У Запорізькій міськраді повідомили, що у січні заплановано витрати на свята в сумі 610,1 тис. гривень. На подарунки дітям міськрада передбачила 300 тис. гривень.

В Ужгороді на новорічно-різдвяні свята передбачили 216 тис. гривень. Зокрема, кошти мають піти на новорічні прикраси, ілюмінацію подарунки для дітей та демонтаж ялинки.

За даними “Чесно”, в інших містах суми, передбачені на святкування, менші за 200 тис. грн. Зокрема, в Івано-Франківську на новорічні витрати передбачили 170 тис. гривень, а в Полтаві — 140 тис. гривень. За ці кошти придбали подарунки для дітей, а також витратили на організацію святкувань у місті.

У Рівному на підготовку до свят виділили 128 тис. гривень. Вони мали піти на встановлення ялинки та проведення різних заходів.

Найменші суми з усіх 18 міст, інформацію щодо яких дізнався рух "Чесно", передбачили у Хмельницькому — 105 тис. гривень на новорічні та різдвяні свята, та у Херсоні — 90 тис. гривень, з яких 55 тис. — на театральні вистави для дітей, все інше — на сувенірну продукцію.

Ялинка в Херсоні

Читайте також: Головна ялинка країни та скандальний капелюх: українці масово діляться фотографіями з Софійської площі

Багато новорічних і різдвяних традицій по всьому світі довелося змінити і скоригувати, а в деяких випадках і зовсім скасувати. Представники влади всюди вжили додаткових заходів безпеки і відновили карантинні обмеження через тривалу пандемію COVID-19, намагаючись не знищити святковий настрій. ZN.UA зібрало для вас фото і відео найвидовищніших новорічних ялинок з усіх континентів.