UA / RU
Підтримати ZN.ua

Новий рік 2021: як відсвяткувати в умовах пандемії

Цього року Новий рік і Різдво рекомендують відзначати в колі сім'ї.

Наближається сезон новорічних свят, які дарують кожному з нас віру в прекрасне і очікування дива. Зазвичай святкування проходять шумно і весело, але цього року пандемія коронавірусу і карантинні обмеження, пов'язані з нею внесли корективи. У зв'язку з ризиком зараження і поширення COVID-19 головний санітарний лікар України, заступник міністра охорони здоров'я Віктор Ляшко радить відзначати свята у вузькому колі, з тими, з ким ми спілкуємося щодня. А від візитів до літніх родичів краще утриматися, повідомляє ТСН.

Як святкувати Новий рік і Різдво під час пандемії

Ляшко радить уникати скупчень людей, а також купувати подарунки онлайн, з доставкою додому.

"Ці новорічні свята будуть незвичайними. Незвичними в якому плані. Знову ж таки, їх доведеться святкувати в карантинних обмеженнях. Тому є прохання до всіх - по можливості уникати скупчення людей. Оскільки там, де відбуваються масові скупчення, там найбільший ризик інфікуватися. Знову ж таки, подарунки. Якщо є можливість, а така можливість сьогодні є у більшості, замовити подарунки онлайн з адресною доставкою. Це дозволить, знову ж таки, уникнути великих магазинів і зменшити можливість зустрічі з потенційно інфікованою людиною", - заявив головний санлікар.

Він також порадив утриматися від поїздок до родичів старших за 60 років, адже вони знаходяться в зоні ризику зараження і для них хвороба протікає у важкій формі.

"Коли ми говоримо про зустріч Нового року, Різдва, бажано відсвяткувати в колі близьких і рідних, з якими у нас відбуваються щоденні постійні контакти. Це унеможливить підвезення інфекції. Наприклад, до людей похилого віку, з якими ми зустрічаємося рідко", - додав Ляшко.

Яку кількість гостей можна запросити на Новий рік

У МОЗ рекомендують збиратися на новорічні свята максимум трьом сім'ям. "Провідні епідеміологи, зокрема наші колеги з Європейського центру з профілактики та контролю захворюваннями, нещодавно опублікували рекомендації. Вони радять збиратися не більше, ніж три сім'ї, три домогосподарства. Розуміючи, що зустрічі відбуватимуться і ми всі розуміємо, що під час новорічних- різдвяних свят потенційно збільшиться кількість інфікованих, тому і вводимо жорсткі карантинні обмеження після 8 січня, коли коло цих соціальних контактів все одно буде зменшене", - заявив Ляшко.

Він також закликав українців стежити за дотриманням дистанції і дотримуватися всіх необхідних карантинних обмежень під час відвідування новорічних локацій. Так, необхідно носити маску в людних місцях, а по можливості уникати скупчень людей.

"Ми повинні усвідомлювати і розуміти, що одним контролем ми не обмежимо контакти або скупчення людей біля новорічних ялинок. Тому закликаємо до свідомості і по можливості уникати скупчення, а також, якщо хочемо побачити новорічну ялинку, є багато варіантів, як це подивитися не наражаючи себе і своїх близьких на небезпеку", - додав головний санітарний лікар.

Читайте також: У Львові вирішили відмовитися від проведення масових заходів на Різдво і Новий рік

Нагадаємо, 9 грудня уряд ухвалив рішення про посилення карантинних обмежень у січні. Загальнонаціональний карантин, який мав діяти до кінця року, Кабмін продовжив до 28 лютого. До кінця зими продовжений і режим надзвичайної ситуації.

З 8 по 24 січня заборонять відвідувати кафе та ресторани, закриють розважальні заклади, спортзали, фітнес-центри тощо. Салони краси та перукарні працюватимуть за умови попереднього запису і без очікування в залі. Попри те, що в цей період діятиме низка заборон, подібних до тих, які були під час весняного локдауну, транспорт працюватиме.

Докладніше про те, якою є реальна ситуація із захворюваністю на коронавірус в Україні, читайте в статті Євгена Істербіна «Зрада/Перемога» для читачів ZN.UA.