UA / RU
Підтримати ZN.ua

Новий навчальний рік: коли він розпочнеться

Про це повідомили у Міносвіти.

Війна, яку розпочала Росія, суттєво вплинула на освітній процес в Україні. Щороку у вересні в українських школах починається новий навчальний рік. У Міністерстві освіти та науки України розповіли, коли цього року школярі сядуть за парти.

Читайте також: Підготовка до школи: як адаптувати дитину до початку навчального року

Коли розпочнеться новий навчальний рік в Україні

Згідно з постановою КМУ навчальний рік у школах розпочнеться 2 вересня 2024 року і триватиме до 30 червня 2025 року.

Рішення щодо тривалості та дат канікул педагогічні ради шкіл можуть ухвалювати самостійно. Таке право їм дає закон України «Про повну загальну середню освіту». Але за законом сумарна кількість календарних днів канікул протягом навчального року має становити не менш як 30.

Також школи можуть визначати на свій розсуд структуру і тривалість навчального тижня (наприклад, чи будуть школярі навчатися по суботах), форми організації навчального процесу відповідно до безпекової ситуації.

«У шкіл більше свободи у плануванні. Вони можуть самі коригувати структуру навчального року. Головне — враховувати безпекову та енергетичну ситуацію, вплив війни на учнів і можливі освітні втрати», – йдеться в повідомленні від Міносвіти.

Початок і тривалість навчального року в університетах визначають самі навчальні заклади. Попри те, що ще в травні Міносвіти рекомендувало закладам вищої освіти розпочати навчальний рік у першій половині серпня і зробити тривалі осінньо-зимові канікули, університети починають навчання також у вересні.

У закладах професійної (професійно-технічної) освіти навчання також стартує у вересні. За порадою Міносвіти, вони можуть, у разі потреби, гнучко реагувати на безпекову та енергетичну ситуацію, організовувати  навчання по суботам. А місцеві адміністрації можуть ухвалювати рішення про форму навчання.

Нагадаємо, заступник міністра освіти та науки України Андрій Сташків розповів, як вчитимуться учні, якщо виникне блекаут.