UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нова хвиля коронавірусу вийде на пік вже цього місяця – KSE

Темпи зростання захворюваності уповільнюються перед виходом на «плато».

Нова хвиля коронавірусу в Україні наближається до виходу на пік, максимальні показники очікуються в першій половині-середині місяця, прогнозують у Київській школі економіки (KSE).

Україні поки що не вдалося вийти на «плато» епідемії, загроза того, що показники знову зростатимуть, залишається досі, вважає керівник Центру економіки охорони здоров'я KSE Юрій Ганіченко.

Таку думку поділяють і в Українському центрі охорони здоров'я (UHC), пише «РБК-Україна». Співзасновник UHC Павло Ковтонюк пояснює: уповільнення зростання захворюваності може свідчити про наближення піку. В UHC вважають, що вже цього тижня Україна може вийти на плато.

«Ми знаходимося на піку хвилі або наблизилися до нього. Наша медична система не справляється з напливом хворих через брак ліжок, кисню та ресурсу медичного персоналу», - каже Ковтонюк.

Він припускає, що зараз зростає кількість позалікарняних смертей, але проаналізувати дані можна буде лише після отримання інформації про надлишкову смертність.

Читайте також: Смертність в Україні від COVID-19 вийшла на пікові значення – експерти

Не досягнувши піку нової хвилі захворювання, Україна вже вийшла на першу позицію серед європейських країн за рівнем госпіталізацій, а за

Не досягнувши піку нової хвилі захворювання, Україна вже вийшла на першу позицію серед європейських країн за рівнем госпіталізацій, а за рівнем смертності – на другу. Зараз індикаторам «жовтої» зони карантину відповідають лише Кіровоградська, Закарпатська і Тернопільська області. Решта регіонів – у «помаранчевій» та «червоній».

У спробах розвантажити медичну систему МОЗ перейшло до агресивніших форм комунікації із населенням – обмежень у «червоних зонах» для людей, які не мають сертифікатів про вакцинацію; списків професій, що підлягають обов'язковій імунізації; публікаціям на сторінках соцмереж фото з реанімаційних відділень ковідних лікарень. Та чи достатньо цього, щоб упоратися із третьою хвилею COVID-19? Читайте у статтях Алли Котляр «Велика госпіталізація: чому так багато українців помирає від коронавірусу» та «Вакцинальна кампанія: як владі завоювати довіру людей» у ZN.UA.