UA / RU
Підтримати ZN.ua

НМТ: скільки може бути предметів на тестуванні у 2025 році

Кількість предметів не зменшиться.

Через повномаштабне вторгнення Росії, в Україні освітній процес зазнав змін. Так, вже третій рік поспіль випускники мають складати національне мультипредметне тестування (НМТ) замість ВНО. В цьому році мультитест складається з чотирьох предметів. Директорка Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО) Тетяна Вакуленко в інтерв'ю виданню «Освіті 24» розповіла, скільки предметів може бути на тесті у майбутньому році.

Читайте також: НМТ: які гаджети не можна брати з собою на мультитест

Вакуленко пояснила, чи може збільшитися кількість предметів на НМТ у 2025 році.

«Ми сподіваємося, що так не станеться, адже у такому разі накладатимуться два виклики. Перший пов'язаний із логістикою учасників, адже навряд чи ми зможемо проводити для них оцінювання протягом одного дня. Тож їм доведеться подорожувати і розв'язувати через це фінансові та логістичні питання. Тому мені здається, що до 5 предметів для всіх учасників точно не готові ні вони, ні система у межах тих умов, в яких ми перебуваємо», – сказала вона.

Директорка УЦОЯО додала, що якщо говорити про модель тестування після війни, то вона може бути інша.

«У такому разі кожен учасник складатиме один предмет в один день. Тож це може бути кілька предметів, зокрема і 5. При цьому держава самостійно визначатиме пріоритети, тобто те, які предмети є обов'язковими, а які – за вибором, чому саме так, на які спеціальності тощо», – підкреслила Вакуленко.

За її словами, НМТ – це вимушена система, яка багато у чому залежить від обставин, в яких ми перебуваємо.

Читайте також: Вступна кампанія: до якого числа треба подати документи у виш

Також вона пояснила, що навряд чи може бути менш ніж чотири предмети для проходження оцінювання для випускників, адже на сьогодні всі ті предмети, які внесли до списку обов'язкових, направду є ключовими.

«Натомість можливість вибору для вступників є критичною, адже у нас усіх є ті предмети, з яких ми проявляємося якнайкраще, які відповідають нашим майбутнім навчальним спрямуванням та інтересам вступника. Тому втратити цей предмет було б вкрай проблематично, на мою думку. А ще гірше – якби цей предмет (на вибір – ред.) забрали, то це був би поганий сигнал для вишів про те, що держава визначилася з предметами, а інші буцімто не є важливими», – резюмувала Вакуленко.

Раніше ми писали, який предмет за вибором став найпопулярнішим в цьому році серед учасників мультитесту.