UA / RU
Підтримати ZN.ua

НМТ: які порушення допускали вступники

Були зафіксовані прояви недоброчесності.

Через військове вторгнення РФ в Україні відбулися зміни в освітньому процесі. Так, у 2023 році випускники складатимуть національне мультипредметне тестування (НМТ) замість ЗНО. Директорка Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО) Тетяна Вакуленко розповіли, що цього року проведення мультитесту стало безпрецедентним щодо кількості проявів недоброчесності серед вступників. Про це пише видання Освіта.ua.

Вона зазначила, що деякі учасники НМТ публікували фото зі змістом завдань. Також проблемою стало те, що деякі вступники направляли завдання своїм друзям або репетиторам.

Читайте також: В УЦОЯО розповіли про технічні проблеми на НМТ

«Ми бачили світлини у соціальних мережах із фотографіями. І це є величезною проблемою. Результати робіт учасників, які проявляли недоброчесність, були і ще будуть анульовані», – додала вона.

Вакуленко пояснила, що для запобігання проявам недоброчесності УЦОЯО надалі посилить контроль за такими випадками з боку учасників.

«Що ми робимо, щоб запобігти цьому? Це, безперечно, й робота інструкторів, які майже на кожній зміні виявляли мобільні телефони в учасників і, звичайно, аналіз баз даних. В наступні роки доведеться ще посилити цю складову і певними способами намагатися ще краще запобігти будь-яким списуванням», – додала директорка УЦОЯО.

Також вона висловила жаль з приводу намагань багатьох вступників отримати результат НМТ нечесним шляхом.

Читайте також: НМТ: чи можуть учасники отримати однакові завдання

«Маю зазначити, що це досить прикра ситуація, коли учасник, який або в Україні, або навіть за кордоном намагається сфотографувати тестові завдання, направляє їх своїм друзям або репетиторам, отримує підтримку в розвʼязанні цих тестових завдань. Це прикро, адже ви починаєте своє життя з недоброчесності і в дорослому майбутньому навряд чи це є хороша теза, особливо якщо це є майбутнє в оновленій Україні після перемоги», – резюмувала вона.

Раніше ми писали, як проходитиме НМТ у випадку сигналу повітряної тривоги.