UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нижче за довоєнні показники: вчені спрогнозували врожай зернових в Україні у 2023 році

Фахівці зазначили, що посівні площі можуть скоротитися.

Через військове вторгнення РФ в Україні тривають бойові дії та зростають ціни на продукти. Фахівці з Національної академії аграрних наук прогнозують, що у 2023 році посівні площі під зернові культурами в Україні будуть скорочені на 45% в порівнянні з торішній рівнем, а їх врожай буде на 50-60% нижче за довоєнні показники. Про це пише видання Agronews.

Фахівці наголосили, що причинами такого скорочення є зменшення всіх посівних площ, зміна структури посівів та зниження врожайності зернових культур.

«Крім того, нестача фінансування та необхідність суттєвої економії спричинили зниження кількості внесених добрив на 50-60%. Значні площі посівів кукурудзи залишились в полях не зібраними. Внаслідок цього очікуваний рівень урожайність може знизитись (залежно від регіону і культури) на 15-30% порівняно з середньою урожайністю минулих років», – пояснили науковці.

Читайте також: Названо регіон, де посівна може зірватися, навіть після повної деокупації

Так, в Україні прогнозований валовий збір зерна у 2023 році може скласти 34 млн тонн, що на 37% менше результату 2022 року та на 60% – показника 2021 року.

«Щодо олійних культур, то їх валовий збір очікується у 19,3 млн то, що на 13% більше показника 2022 року, але на 15% поступиться рівню 2021 року», – резюмували вони.

Україна, станом на грудень 2022 року зібрала врожай більш як 40 млн тонн. Не найменший за часи сучасної історії країни, але найгірший за останні сім років. Та й ціна зерна цьогоріч занадто висока, аби розбазарювати вирощене наліво-направо. Особливо на тлі скорочення посівних площ озимої пшениці та усвідомлення того, що врожай 2023-го буде незрозуміло який. Що слід очікувати у майбутньому – читайте у матеріалі Лариси Гук «Урожай-2023: ще гірше, ніж погано» на ZN.UA.