UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ніколи не було і от знову. Черговий клірик УПЦ МП вихваляв Путіна, за що отримав підозру від СБУ

Суд вже обрав запобіжний захід зловмиснику в рясі.

Служба безпеки України повідомила підозру черговому клірику Української православної церкви Московського патріархату. Цього разу збройну агресію РФ виправдовував настоятель одного з храмів Вінницької області, повідомила пресслужба обласного управління СБУ.

«Йдеться про настоятеля храму Калинівського благочиння, який публічно виправдовував збройну агресію РФ та очікував на прихід окупантів на Вінниччину. За матеріалами справи, у спілкуванні з вірянами протоієрей вихваляв Путіна та закликав до підтримки рашистів. Також він поширював прокремлівські наративи серед парафіян релігійної громади через Телеграм», – йдеться у повідомленні.

Читайте також: Вбито десятки священників, зруйновано сотні храмів: українські церкви підтримали заборону УПЦ МП

Вказано, що експертиза підтвердила злочинні дії клірика, які той здійснював, аби розхитати суспільно-політичну ситуацію у Вінницькій області. Під час обшуків у підозрюваного вилучили телефон та комп’ютерну техніку.

Клірику повідомили про підозру за ч. ч. 1, 3 ст. 436-2 Кримінального кодексу України (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників). Суд вже відправив його під цілодобовий домашній арешт. Зловмиснику загрожує до 8 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Читайте також: У Києві на території військової частини виявили незаконний храм УПЦ МП – Міноборони

Нагадаємо, 20 серпня ВР проголосувала в цілому за законопроєкт, який має заборонити діяльність так званої Української православної церкви Московського патріархату. Його підтримали 265 народних обранців

У самій УПЦ МП вже відреагували на ухвалення закону. Там вважають, нібито ситуація, яка склалася, нагадує історичні паралелі з комуністичним минулим

Про те, чому українські законодавці, заборонивши діяльність в Україні РПЦ, не розв’язали проблеми УПЦ МП, читайте у матеріалі Катерини Щоткіної «Духовна незалежність»: про заборону РПЦ та «іноагентів у рясах» на ZN.UA.