UA / RU
Підтримати ZN.ua

Незаконні обшуки в Бахчисараї: ФСБ РФ затримала чотирьох кримських татар

Окупанти звинувачують українських громадян в "організації та участі в терористичній організації".

У результаті незаконних обшуків, які ФСБ РФ провели в окупованому Бахчисараї та Бахчисарайському районі, російській силовики затримали чотирьох кримських татар, повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова. Вона зазначила, що декому із затриманих окупанти підкинули "заборонені" за їхньою версією книги.

"Окупаційна влада РФ продовжує репресії відносно громадян України на території тимчасово окупованого Криму… Наразі, четверо громадян України затримані за підозрою у нібито скоєнні злочину за статей 205.5 "Организация деятельности террористической организации и участие в деятельности такой организации" КК РФ", - написала Денісова у Facebook.

Вона зазначила, що під час незаконного обшуку затриманим Амету Сулейманову та Рустему Сейтмеметову російські силовики підкинули "заборонені" книги. За словами Денісової, Амет Сулейманов – тяжкохворий.

"Наголошую, що безпідставні слідчі дії проводяться з порушенням прав і свобод людини і громадянина. Зокрема, порушено право на захист, на недоторканість житла та приватність. Зазначаю, що переслідування кримських татар окупантами відбувається на релігійному підґрунті", - написала Денісова.

Незаконні обшуки, проведені ФСБ РФ, порушують не лише українське законодавство, а й Конвенцію про захист прав людини та основоположних свобод.

"Звертаюся до уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової перевірити підстави затримання громадян України, а також забезпечити право на захист та справедливий суд. Закликаю представників моніторингової місії ООН з прав людини UN Human Rights Council здійснити виїзд на територію тимчасово окупованого Криму, аби перевірити дотримання прав та умови утримання незаконно затриманих громадян України", - додала Денісова.

Вона заявила, що репресії та переслідування населення анексованого Криму мають бути зупинені!

За даними громадського об'єднання "Кримська солідарність" російські силовики затримали:

- Амета Сулейманова;

- Сейтумера Сейтумерова;

- Османа Сейтумерова;

- Рустем Сейтмеметов.

Вранці 11 березня ФСБ РФ прийшли з незаконними обшуками до будинків стримера "Кримської солідарності" Сейдамета Мустафаєва, активістів громадського об'єднання Рустема Сейтмеметова та Амета Сулейманова. Окрім того, ФСБ РФ прийшла з незаконними обшуками до Айдера Сулейманова, Шукрі Сейтумерова та його сина Сейтумера Сейтумерова, а також будинок його повного тески журналіста Сейтумера Сейтумерова, який у 2018 році переїхав до Києва.

Прокуратура АР Крим відкрила кримінальне провадження за ч. 2 ст. 162 (порушення недоторканності житла) Кримінального кодексу України.