UA / RU
Підтримати ZN.ua

Неспроможність окупувати Донецьку область в Кремлі сприймають як поразку — британська розвідка

На разі навіть не ясно, чи проводитиме РФ на цій території так званий «референдум про приєднання».

У Кремлі, ймовірно, сприймають той факт, що російські  військові поки що не окупували всю Донецьку область, невдачею для своїх максималістських цілей в Україні, вважають аналітики британської розвідки.

Так, 11 серпня російські ЗМІ процитували глава так званої «Донецької народної республіки» Дениса Пушиліна, який заявив, що дата проведення псевдореферендуму щодо входження так званої «ДНР»  до складу Росії буде оголошена після «повного звільнення» «республіки»

Водночас ще у червні журналісти-розслідувачі опублікували докази стратегії планування проведення такого референдуму на території окупованої Донецької області та забезпечення принаймні 70% голосів за приєднання до Росії.

«Цілком імовірно, що Росія перебуває на передовій стадії планування проведення референдуму, хоча поки неясно, чи прийнято остаточне рішення про проведення голосування», - зазначають в Міноборони Британії.

Читайте також: Росія відхрещується від організації псевдореферендумів, але посилює тиск на цивільних – ISW

Зазначимо, що це вже не вперше росіяни переносять дату референдуму. Спочатку він мав бути на початку травня. Пізніше херсонський колаборант Кирило Стрємоусов узагалі припускав, що він буде «приблизно наступного року». Пізніше його таки вирішили провести 11 вересня – разом із місцевими виборами в Росії.

Загалом же Росія зацікавлена у якнайшвидшому проведенні «референдумів» про приєднання захоплених територій України. Курирує підготовку перший заступник глави АП РФ Сергій Кирієнко. Особлива увага приділяється Донбасу, захопленим територіям Херсона та Запоріжжя. 

Україна закликала світ не визнавати результатів «референдумів», а США попередили Росію про жорсткі наслідки у разі спроби анексії українських територій.