UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Неприпустимо»: посол США прокоментувала ракетні удари по Одесі  

Росія порушила домовленість щодо безпечного вивезення зерна з українських портів менш ніж за 24 години.

Посол США в Україні Бріджит Брінк прокоментувала сьогоднішні ракетні удари по Одесі, які Росія завдала менш ніж через добу після обіцяного гарантування безпечного вивезення зерна з українських портів.

«Неприпустимо. Росія завдала удару по порту міста Одеси менш ніж через 24 години після підписання угоди про дозвіл експортних поставок сільськогосподарської продукції. Кремль продовжує використовувати їжу як зброю», - написала Брінк у Твіттері. 

Вона підкреслила, що Росія має бути притягнута до відповідальності.

Читайте також: Світ стежить за тим, щоб Росія виконала свої зобов'язання щодо "коридору для українського зерна" — Блінкен

Зернова угода

Ввечері 22 липня Україна, Туреччина та Росія за підтримки генсекретаря ООН домовилися про гарантування безпечного експорту зерна з українських портів "Одеса", "Чорноморськ" та "Південний" протягом 120 днів із можливістю продовження цього терміну. 

«Сторони не здійснюватимуть жодних нападів на торгові судна та інші цивільні судна і портові споруди, які беруть участь у цій ініціативі», - йшлося у документі.

Завдяки угоді планується ​​експортувати близько 20 мільйонів тонн минулорічного врожаю зернових.

Вранці 23 липня Росія завдала чотири ракетні удари по Одесі. Дві ракети збила протиповітряна оборона, дві інші влучили в об’єкти інфраструктури порту (зокрема в насосну станцію), зайнялася пожежа. Сховище зерна не постраждало.