UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Непорозуміння" паралізувало роботу Фонду з тимчасової втрати працездатності

Досі не затверджені регіональні програми соціального партнерства позбавляють фінансування 603 дитячо-юнацькі спортивні школи.

Вкотре не відбулося засідання правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, на якому планувалося затвердити регіональні програми з оздоровлення дітей, фінансування ДЮСШ і санаторіїв-профілакторіїв у 2013 році. Дві сторони соціального партнерства в особі представників держави і об'єднання роботодавців відмовилися брати в ньому участь без пояснень, незважаючи на норму статуту Фонду про обов'язкову присутність членів правління Фонду на його засіданнях.

Як запевняють у Фонді, не затвердивши сьогодні регіональні програми з оздоровлення застрахованих осіб і членів їхніх сімей, правління не дозволило фінансувати 603 дитячо-юнацькі спортивні школи і 134 санаторії-профілакторії, у тому числі 73 профілакторії вищих навчальних закладів. А це невиплата заробітної плати їхнім працівникам, загроза зриву занять спортом дітей і поліпшення здоров'я працівників без відриву від виробництва, а також значна вірогідність зриву дитячого оздоровлення в 2013 році за рахунок коштів Фонду.

За словами члена правління, голови Полтавської обласної ради профспілок Леоніда Вернигори ситуація повторюється з року в рік. "В роботі нашого Фонду, що, відповідно до закону, є самоврядною організацією, взяло звичку втручатися Міністерство соціальної політики, яке, за тим самим законом, є наглядовим інститутом, але, фактично, функцію нагляду не виконує", - сказав він.

Як наголошується в матеріалах правління, в 2013 році Фонд має фінансові можливості оздоровити 206 000 працівників (на 17 тисяч більше, ніж минулого року). Влітку Фонд зможе оздоровити 236 000 дітей (на 21 тисячу більше ніж в 2012 році).

Втім, ці плани, через безвідповідальність відсутніх на засіданні сторін соціального партнерства, які складають правління Фонду, можуть бути зірвані.