UA / RU
Підтримати ZN.ua

Немаркований товар у магазині: чи може він бути гуманітаркою

За продаж гуманітарної допомоги передбачене покарання.

Під час війни, яку розпочала РФ, Україні отримує гуманітарну допомогу від міжнародних організацій та партнерів. Гуманітарка включає і харчові продукти. Також були зафіксовані випадки шахрайських дій з гуманітарною допомогою, яка потрапляла на полиці магазинів. Видання «РБК-Україна» розповіло, чи повинні гуманітарні продукти мати маркування та яке покарання загрожує за продаж гуманітарки.

Чи може бути немаркований товар в магазині гуманітаркою

У Мінагрополітики та продовольства пояснили, що зараз постанова Кабміну щодо дозволу на реалізацію товарів без українського маркування вже втратила чинність.

Товари, які ввозять в Україну як гуманітарну допомогу, проходять процедуру митного декларування з обов'язковим проставленням у товаросупровідних документах, вантажних митних деклараціях клейма «Гуманітарна допомога. Продаж заборонено», завіреного печаткою митника. Також часто інформація про те, що товар є гуманітарною допомогою і не призначений для продажу, вказується також на етикетках.

Якщо у споживача виникли підозри, що товар без маркування може бути гуманітаркою, треба вимагати у продавця чи адміністратора магазину надати документи на такий товар.

В разі отримання відмови чи відсутності документів, споживачу треба звернутися в поліцію за номером 102.

Яке покарання може загрожувати за продаж гуманітарної допомоги

В Україні використання гуманітарної допомоги не за цільовим призначенням та для отримання прибутку заборонено законом та карається кримінальною чи адміністративною відповідальністю (ст. 201-2 КК України):

Нагадаємо, що в Україні керівнику благодійної організації повідомили про підозру у продажі гуманітарної допомоги.