UA / RU
Підтримати ZN.ua

Небезпечна хвороба: як захиститися від дифтерії

Найефективнішим методом є щеплення.

Дифтерія є небезпечною інфекційною хворобою. Вона вражає переважно слизові оболонки дихальних шляхів та шкіру, а в разі ускладнень — серце, нервову систему й нирки. Фахівці Центру громадського здоров'я (ЦГЗ) розповіли, як розпізнати дифтерію та захиститися від неї.

Як відбувається інфікування дифтерією

У ЦГЗ пояснили, що збудником дифтерії є бактерія Corynebacterium diphtheriae. Вона передається під час кашлю, чхання, поцілунків, через контакт із забрудненими збудником поверхнями, предметами побуту (посуд, іграшки тощо), а також через заражені продукти та воду.

Читайте також: Вакцинація в аптеках: в МОЗ назвали свої вимоги

Інфікуватися можна як від хворої на дифтерію людини, так і від людини, яка є носієм інфекції без клінічних ознак захворювання.

Симптоми дифтерії

Після інфікування дифтерією, у хворого через 2-5 днів можуть виникнути такі симптоми:

Які ускладнення викликає дифтерія

Якщо хворобу не лікувати, вона може спричинити такі ускладнення:

Чи лікується дифтерія

У ЦГЗ наголосили, що всі хворі на дифтерію підлягають обов’язковій невідкладній шпиталізації — навіть із легким перебігом хвороби.

«Для лікування використовується протидифтерійна сироватка, що пригнічує дифтерійний токсин у крові, та антибактеріальна терапія», – йдеться у повідомленні.

Читайте також: Вакцинація в Україні: які щеплення треба робити повторно

Як захиститися від дифтерії

Найефективнішим методом профілактики дифтерії є щеплення вакциною, яка діє одночасно проти трьох інфекційних хвороб: кашлюку, дифтерії, правця. Вона входить до Календаря профілактичних щеплень.

Для отримання безкоштовного щеплення слід звернутися до сімейного лікаря, педіатра чи терапевта. В усіх регіонах України є достатня кількість якісних вакцин від дифтерії для всіх.

Коли треба робити щеплення проти дифтерії

У ЦГЗ зазначили, що вакцинація дітей проти дифтерії розпочинається ще у грудному віці: перші три дози вакцини АКДП вводять у 2, 4 і 6 місяців життя відповідно. У 18 місяців проводиться перша ревакцинація. Наступні ревакцинації здійснюються в 6 і 16 років (а далі – кожні років).

Якщо дитина пропустила щеплення, все одно слід вакцинуватися.

«Як саме — пояснить ваш сімейний лікар, який знає алгоритм безоплатної вакцинації залежно від кількості отриманих щеплень у різний вік. Порядок вакцинації дітей до і після 7 років трохи різний, але захист вакциною однаково надійний, якщо кількість доз та інтервал між їхнім введенням дотримано правильно», – пояснили у ЦГЗ.

Якщо людина не знає своїх даних про щеплення проти дифтерії, слід звернутися до сімейного лікаря і він призначить графік безоплатної вакцинації.  

Що робити, якщо був контакт з хворим на дифтерію

У ЦГЗ зауважили, що якщо людина невакцинована або після останнього щеплення минуло більше одного року, потрібно звернутися до лікаря для негайного отримання щеплення.

Також потрібно регулярно мити руки, провітрювати приміщення та протирати предмети, з якими міг контактувати хворий та/або носій інфекції.

Раніше ми писали, як розпізнати кашлюк та захиститися від хвороби.

Важливо! Ця публікація заснована на останніх та актуальних наукових дослідженнях у сфері медицини та має виключно загальноінформаційний характер. Публікація не може бути підставою для встановлення будь-яких діагнозів. Якщо ви захворіли або потребуєте діагнозу, зверніться до лікаря!