UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Не сумніваюся, що вони знову підуть на Київ»: Залужний розповів The Economist, коли Росія може знову піти в наступ

Українські генерали кажуть, що російська мобілізація не така вже й недолуга і не варто недооцінювати ворога.

Мобілізаційні зусилля Росії часто висміюють через численні історії про неадекватне забезпечення і невдоволених призовників. Але українські генерали і їхні західні партнери більш обережно дивляться на ситуацію.

«Ми добре знаємо, що їхня якість погана і що їм бракує техніки. Але той факт, що вони змогли мобілізувати так багато і так швидко - це дилема для України і, зрештою, для НАТО», - сказав The Economist канцлер Міноборони Естонії Кутсі Салм.

Він вказав на те, що програми, які запустили Велика Британія і ЄС, можуть підготувати близько 30 тисяч українських солдатів за 18 місяців. Росія ж змогла зібрати в п’ять разів більше солдатів у значно коротші терміни.

«Російська мобілізація спрацювала. Цар каже їм йти на війну, і вони йдуть на війну», - сказав виданню головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний.

Генерал Олександр Сирський погоджується з ним, закликаючи не недооцінювати ворога.

«Вони не слабкі. У них дуже великий потенціал з точки зору живої сили», - пояснив він.

Сирський вказав на те, що легко озброєні російські рекрути змогли успішно сповільнити українські атаки в Кремінній і Сватовому в Луганській області. Зрештою, в цьому їм допоміг осінній бруд. Український генерал також вказує на те, що мобілізація дозволила Росії проводити ротацію своїх сил частіше. І це дозволяє військам відпочити і відновити сили.

Читайте також: Залужний та Міллі провели телефонну розмову: обговорили ракетні обстріли РФ та потреби України в ППО

«З цієї точки зору в них є перевага», - сказав Сирський.

Але українські генерали переконані, що головна причина, чому Росія затягує молодих чоловіків на військову службу, - це підготовка нового наступу. І цей наступ буде першим з тих часів, коли російські спроби захопити весь Донбас були придушені влітку.

«Як в часи Другої світової війни… Десь там, за Уралом, вони готують нові ресурси. 100%: що їх готують», - сказав генерал Залужний, натякаючи на рішення СРСР перенести оборонну промисловість далеко на схід, де нацистські бомбардувальники не змогли б завдавати удари по ній.

Він сказав The Economist, що велика російська атака може початися «в лютому, в кращому випадку в березні, а в гіршому - в січні». При цьому, на його думку, вона може бути де завгодно: на Донбасі, де Путін мріє окупувати решту Донецької області, на півдні в напрямку міста Дніпро, або навіть може бути новий наступ на Київ. Залужний вважає, що нова спроба захопити столицю України неминуча.

«У мене немає сумнівів, що вони спробують знову піти на Київ», - сказав він.

Є спокуса відправити на фронт резерви. Але розумнішою стратегією було б їх приберегти на потім.

Читайте також: Наступні півроку вимагатимуть від нас іще більших зусиль, ніж цей час, що минув – Зеленський

«Я знаю, скільки бойових підрозділів у мене є зараз. Скільки бойових підрозділів потрібно створити до кінця року і, що найважливіше, не чіпати їх в жодному разі. Не зважаючи на те, як тяжко зараз», - сказав Залужний.

The Economist порівнює болюче рішення українського генерала з тим, як командування армії Великої Британії вирішило приберегти винищувачі Spitfire, коли Франція в 1940 році страждала від нацистської бійні.

«Нехай солдати в окопах мене пробачать. Значно важливіше зосередитися на накопиченні ресурсів зараз для затяжних і важких боїв, які можуть початися наступного року», - пояснив український головнокомандувач.

Нещодавно про те, що Росія в 2023 році може відновити сили і піти в наступ, говорив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. При цьому він наголосив, що воєнні цілі Москви з 24 лютого не змінилися. Тому Заходу не варто слухати порожні заяви Кремля про переговори.