UA / RU
Підтримати ZN.ua

Не ковідом єдиним: які небезпечні хвороби можуть спіткати влітку

Серед них найпоширеніші харчові отруєння та гострі кишкові інфекції.

Окрім пандемії COVID-19,  існують й інші хвороби, які несуть загрозу здоров’ю та життю відпочивальникам влітку. Про це повідомляє Центр громадського здоров’я.

ЦГЗ виокремило небезпечні захворювання, які можуть трапитися під час відпустки в Україні чи закордоном:

Для запобігання небезпечних для життя захворювань, рекомендують  дотримуватися таких правил під час літнього відпочинку:

Особливу увагу слід звернути на території, де можуть присмоктатися кліщі та убезпечити себе за допомогою цих правил: надягати світлий закритий одяг, закривати тіло повністю, заправляти штани в шкарпетки та не виходити за межі стежки в траву обабіч.

У випадку, якщо ж не вдалося уникнути укусу кліща, після його видалення необхідно стежити за місцем укусу та звернутися до лікаря за порадами з профілактичного лікування.

Якщо в місці укусу з’являється кільцеподібна еритема (почервоніння з просвітленням у центрі), це може бути симптомом бореліозу або хвороби Лайма. Необхідно пройти лабораторне тестування та приймати специфічне лікування відповідно до призначення лікаря.

Читайте також: В Україні почастішали випадки масового отруєння людей їжею

Нагадаємо, фахівці Держслужби України з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів у складі комісій перевірили 142 заклади відпочинку  і виявили порушення у майже 42 з них (32%).

Серед основних порушень: невиконання пропозицій служби щодо зміцнення матеріально-технічної бази, порушення водозабезпечення, неукомплектованість медичним персоналом, відсутність умов для дотримання санітарно-протиепідемічного та дезінфекційних режимів.