UA / RU
Підтримати ZN.ua

НАЗК відмовилося проводити перевірку щодо Гелетея

У ЦПК вважають, що в діях начальника Держслужби охорони можуть бути присутні ознаки використання службового становища в особистих цілях. Підлеглі Корчак порадили звернутися до НАБУ.

Національне агентство з питань запобігання корупції відмовився перевіряти факти можливого використання начальником Державної служби охорони Валерієм Гелетеєм службового становища в особистих цілях, передає "Радіо Свобода".

Як раніше зафіксували журналісти проекту "Схеми", святкування ювілею Гелетея могли обслуговувати його підлеглі, виконуючи функції вантажників і водіїв.

"Центр протидії корупції" спрямував до НАЗК відповідний запит, але там їм порадили звернутися до Національної антикорупційне бюро.

"Згідно з ч. 5 ст. 216 Кримінального кодексу України, досудове розслідування злочину, передбаченого ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) здійснюють детективи НАБУ", - сказано у відповіді Нацагентства, датованій 7 грудня.

У ЦПК таку відповідь вважають маніпуляцією, так як у зверненні були вказані факти не кримінального (зловживання владою або службовим становищем), а адміністративного (використання службового становища в особистих цілях) правопорушення.

"Згідно із законом, НАЗК мала право винести припис Гелетею, однак НАЗК закрило очі на явне порушення закону", - прокоментував позицію Нацагентства юрист ЦПК Андрій Савін.

Перед цим ЦПК звернувся до Адміністрації президента із проханням провести службове розслідування щодо Гелетея, однак на Банковій відмовилися це робити й переадресували звернення до НАЗК.

У НАПК, в свою чергу, вже відмовлялися проводити перевірку е-декларації Гелетея. У Нацагентстві мотивували свою відмову тим, що журналісти зафіксували факти використання членами сім'ї начальника УДО незадекларованим автомобілем Audi Q7 в 2017 році. Отже, відповідну перевірку можна буде провести тільки наступного року після подання Гелетеєм нової декларації.

У вересні журналісти проекту "Схеми" опублікували сюжет про святкуванні 50-річчя начальника Управління держохорони Валерія Гелетея, що проводилося у Будинку офіційних прийомів УДО.

Військовослужбовці у парадній формі зустрічали гостей Гелетея на вході і віддавали їм честь. Крім того, співробітники УДО звіряли списки запрошених і паркували автомобілі гостей.

День народження Гелетея відвідали міністр молоді та спорту Ігор Жданов, віце-прем'єр-міністр В'ячеслав Кириленко, голова ЦВК Михайло Охендовський, керівник держпідприємства "Укроборонпром" Роман Романів, низка голів вищих судів (Богдан Львов Ярослав Романюк, Борис Гулько), екс-прем'єр Арсеній Яценюк, голова уряду Володимир Гройсман, голова Верховної Ради Андрій Парубій і генпрокурор Юрій Луценко.

Журналісти також з'ясували, що співробітник УДО Олександр Зубко систематично возить членів сім'ї свого начальника, зокрема, відвозить і забирає зі школи його молодшого сина. На святкування ювілею Зубко привіз його, а також дружину та невістку Гелетея.